Obuka za odbornike o transparentnosti dodjele javnih sredstava

0
Obuka za odbornike o transparentnosti dodjele javnih sredstava

SOKOLAC – Za odbornike u Skupštini opštine Sokolac danas je održana obuka o ulozi organizacija civilnog društva i transparentnoj dodjeli sredstava iz opštinskih budžeta, koji je organizovao Savez opština i gradova Republike Srpske, a cilj je da odbornici daju konkretan doprinos lokalnom razvoju.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću Saveza opština i gradova Republike Srpske Vladana Popović Đorđić rekla je novinarima da je obuka organizovana u okviru projekta „Jačanje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou“, koga finansijski podržava Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/ u koji je uključena i opština Sokolac.

„Ovo je druga obuka u nizu o temi transparentne dodjele sredstava iz budžeta jedinica lokalne samouprave organizacijama civilnog društva i smatramo da je ova tema izuzetno važna i treba da bude u prvom planu“, kaže Đorđićeva.

Ona je naglasila da samim tim što su odbornici izabrani od građana i treba da budu upoznati sa svim fazama dodjele sredstava i njihove što transparentnije dodjele.

Govoreći o ulozi organizacija civilinog društva u razvojnim procesima na lokalnom nivou i prednostima transparentne dodjele javnih sredstava u skladu sa LOD metodologijom, predavač Nada Đurić rekla je i da je svrha ovog predavanja da pomogne izabranim zvaničnicima da se aktivnije uključe u podršku lokalnom razvoju koji se odvija putem organizacije civilnog društva.

Đurićeva je naglasila da su odbornicima date i osnovne smjernice u fazama upravljanja dodjelom bespovratnih sredstava organizacijama civilnog društva.

Sekretar Skupštine opštine Sokolac Borjanka Krsmanović istakla je da ova lokalna uprava nastavlja dobru saradnju sa Savezom opština i gradova Srpske.

Ona smatra da „dobre prakse nije sramota ni pitati ni prepisati“, te da i na ovaj način treba edukovati i odbornike i zaposlenie u opštini Sokolac.

„Riječ je o finansiranju nevladinih organizacija iz budžeta opštine Sokolac, za šta je ova lokalna uprava usvojila LOD metodologiju i način njene primjene. Danas možemo da vidimo kako se ta metodologija primjenjuje i kako se može koristiti na najbolji način u praksi“, navela je Krsmanovićeva.

Ona je dodala da su to veoma bitne stvari i dobre prakse iz Grada Bijeljine, koji to već duži period primjenjuje, tako da su odbornici Skupštine opštine Sokolac imali priliku da čuju i vide kako treba ubuduće da se radi.

Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu–ReLOaD, finansira EU, a sprovodi UNDP.

Program je utemeljen na pozitivnim iskustvima projekta Jačanje lokalne demokratije /LOD/, koji je u BiH sprovodio UNDP, uz finansijsku podršku EU, i koji služi kao primjer dobre prakse.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare