Obnova ukradene i uništene signalizacije

0

U periodu od 2005. do 2010. godine na području dijela Hercegovine, na oblasti broj 12, uništen je ili ukraden 3.641 saobraćajni znak, dok je na području prijedorske opštine otuđeno ili uništeno 1.479 saobraćajnih znakova…

Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“ postaviće nove saobraćajne znakove na putnim komunikacijama Lukavica – Jahorina i Romanija – Han Pijesak, gdje je u protekloj godini ukradeno više od 130 znakova.

Portparol JP „Putevi Republike Srpske“ Natalija Kostrešević rekla je Srni da, po završetku zimskog održavanja, magistralne i regionalne putne mreže Srpske JP „Putevi Republike Srpske“ vrši pripreme za redovno održavanje putne infrastrukture u okviru kojih će se vršiti i obnova horizontalne i vertikalne signalizacije.

Kostreševićeva ističe da je nešto izraženije uništavanje i krađa saobraćajne signalizacije u istočnom dijelu Republike Srpske, jer je od 2005. do 2010. godine na području Romanijske regije otuđeno ili uništeno 5.170 saobraćajnih znakova.

Ona je naglasila da je, prema bazi podataka JP „Putevi Srpske“, od 2005. do 2010. godine na području dijela Hercegovine, na oblasti broj 12, uništen ili ukraden 3.641 saobraćajni znak, dok je na području prijedorske opštine otuđeno ili uništeno 1.479 saobraćajnih znakova.

Prema njenim riječima, u petogodišnjem periodu najmanje saobraćajnih znakova je uništeno ili otuđeno na oblasti broj 3 Mrkonjić Grada i na oblasti broj 5, a to je područje opštine Šamac.

„Osim materijalne štete, koja se uništavanjem saobraćajne signalizacije nanosi Javnom preduzeću, uništavanje saobraćajnih znakova je i velika prijetnja za bezbjednost saobraćaja i svih učesnika u saobraćaju“, upozorava ona.

JP „Putevi Republike Srpske“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju i građane Srpske da, ukoliko uoče uništavanje saobraćajne signalizacije, to prijave nadležnim institucijama i na taj način pomognu da se smanji broj uništenih saobraćajnih znakova i materijalna šteta koja uništavanjem nastaje – da bi bili uhapšeni počinioci i povećana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić rekla je Srni da su nepoznati počinioci u decembru prošle godine na putnoj relaciji Romanija – Han Pijesak ukrali stotinjak saobraćajnih znakova.

Ona je podsjetila da je u septembru prošle godine na putnoj komunikaciji Lukavica – Jahorina lice čiji su inicijali B.Ž. iz Istočnog Novog Sarajeva ukralo 33 saobraćajna znaka, koja je zatim prodalo na otpadu sekundarnih sirovina na Stupu u Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH.

Ona je istakla da u ovoj godini nije evidentirano ni jedno krivično djelo krađe saobraćajnih znakova.

Prema njenim riječima, načelnici policijskih stanica Sokolac i Han Pijesak održali su sastanak sa predstavnicima JP „Putevi Republike Srpske“ na kojem je dogovoreno da se postave novi saobraćajni znakovi, što do danas nije učinjeno.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je na nedavnom sastanku sa načelnikom CJB Istočno Sarajevo Radenkom Vasiljevićem razgovarano i o ovim negativnim pojavama i preduzimanju odgovarajućih aktivnosti da bi ti problemi bili prevaziđeni.

Samardžija je naglasio da je riječ o neodgovornim pojedincima koji za malu korist čine ogromnu štetu građanima skidanjem saobraćajnih znakova, čime ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju.

(www.palelive.com / Srna / Ljiljana Čvoro)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare