Objavljena nova knjiga Miroslava Jankovića „Kažem sebi“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Novinar i publicista Miroslav Janković, nakon samo godinu dana od objavljivanja svog romana prvenca „Pisma Matildi K.“, koji su književna kritika i javnost ocijenili veoma visokim ocjenama, objavio je svoju drugu knjigu „Kažem sebi – Marginalije o nama i drugima“.

Janković za Srnu pojašnjava da je riječ o knjizi satkanoj od ličnih impresija, zapisa, literarnih noveleta i marginalijskih eseja vrlo širokog spektra.

Recenzent ove knjige pisac Milenko Stojičić rekao je da je Janković pisac osobitog literarnog dara, pod čijim je „svevidećim okom sve opisivo i literarno oživljeno“.

On konstatuje da je ovaj jedinstveni autor i ovom knjigom, kao i prethodnom „Pisma Matildi K.“, potvrdio visoko spisateljsko umijeće.

„`Marginalije` su žanrovski komplot, melanž: usisavanje u sebe i ostale literarne forme, esej, pamflet… Janković kao da potpisuje Floberov ideal – napisati knjigu u koju će stati svijet sa svim istinama i tajnama, malim i velikim licima i naličjima, mladežima i drugim prikrivenim znacima“, navodi Stojičić, koji je i književni kritičar.

Pjesnikinja Dara Sekulić ocijenila je da su „Marginalije“ u stvari „moderan roman koji sam sebe piše, znalački sašiven od literarnih krpica“.

Ona ističe da je ova knjiga duboko misaono i mjestimično neponovljiv govor ljudi ovog vremena/nevremena i prostora.

„`Marginalije` su kompozicijski vrlo moderan roman-priča o tome šta sve čovjek može biti i jeste na putu od pakla na zemlji do pakla na nebu. Janković je tu priču ispričao vrlo vješto i čistim književničkim manirom“, naglašava Sekulićeva u recenziji ove knjige.

Janković kaže Srni da poštuje ono što su upućeni u tajne pisanja već kazali o „Marginalijama“, ali da joj nikako ne želi sudbinu prethodne njegove knjige „Pisma Matildi K.“, za koju smatra da je potpuno medijski prećutana.

„Prostor u medijima se obilato i van svih kriterijuma daje potpuno bezvrijednim knjigama i njihovim neukim autorima, koje isti takvi kritičari i promoteri podižu na lažne visine“, smatra Janković, koji navodi da je potpuno promijenjen smisao pojma književna kritika.

Nekada, podsjeća on, to su bili tekstovi upućenih o djelima talentovanih, u kojima se isključivo objašnjavao smisao i filozofija literarnog djela i isticali, prije svega, nedostaci.

„Zato su se ti napisi i zvali – kritika. Pohvale su se davale samo izuzetno. A sada je potpuno obrnuto. Bjesomučno se hvali ono što uopšte nije trebalo ni biti objavljeno“, smatra Janković.

On najavljuje mogućnost da napiše nastavak romana „Pisma Matildi K.“ i dodaje da je počeo pisanje i novoga romana, o vozovima i vremenu kada su oni jurili i huktali kroz Bosnu, za koju kaže da mu je potrebno blizu dvije godine rada.

Miroslav Janković rođen je 1949. godine u Sarajevu, gdje je završio gimnaziju i diplomirao književnost na Filozofskom fakultetu.

Do rata u BiH, bio je novinar i urednik u „Oslobođenju“. U toku i nakon rata radio je u više beogradskih redakcija, a dio svog radnog vijeka proveo je u izdavaštvu.

Pisao je predgovore, recenzije, kritike i prikaze za mnoge knjige iz oblasti publicistike i lijepe književnosti.

Živi i radi u Sarajevu i Beogradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare