Obilježeno 75 godina od stradanja u selu Osovo

0

ROGATICA – Kod spomenika u selu Osovo kod Rogatice danas je obilježeno 75 godina od stradanja 90 žena, djece i staraca srpske nacionalnosti, koje su ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića 27. aprila 1942. godine zatvorile i zapalile u štali Koje Ristanovića na lokalitetu „Kula“.
Predstavnici lokalne zajednice i opštinske Boračke organizacije položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja stradalih.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da postoji bojazan da brojka od 90 svirepo ubijenih nije konačna.

„Velika su stradanja našeg naroda u vjekovima iza nas, što je najtužnije, često su skrivana, posebno stradanja iz Drugog svjetskog rata. Stojeći na ovom mjestu pitamo se kako ljudski um može biti toliko zao da žive spali, između ostalog, djecu“, istakao je Jagodić.

On je dodao da je na takav način prekinuto hiljade i hiljade mladih života, da je srpska nacija sasijecana u korjenu.

„Kažu da je sjećanje jedini način čuvanja od zaborava, te da svi imamo moralnu dužnost da se sjećamo svih stradanja srpskog naroda. Ovo kao i sva stratišta bolni su podsjetioci na žrtvu predaka ali opomena i motiv da sačuvamo našu slobodu, jezik i teritoriju“, istakao je Jagodić.

Mještanin Milovan Bajović rekao je da se strahota stradanja u selu Osovo ne može opisati riječima, te da su danas došli da odaju pomen onima koji su znali da su im male šanse da prežive.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare