Obilježeno 70 godina od oslobađanja Drinjače

0

ZVORNIK – Pomenom i polaganjem vijenaca na rekonstruisani spomenik žrtvama Narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. godine u Drinjači, obilježeno je 70 godina od oslobođenja ovog zvorničkog naselja u Drugom svjetskom ratu.
Potpredsjednik OO SUBNOR Zvornik Neđo Lukić rekao je da je spomenik podignut za 1.203 ubijena civila i 218 poginulih boraca.

On je istakao veliko zadovoljstvo jer je spomenik rekonstruisan.

Lukić se zahvalio načelniku opštine Zvornik Zoranu Stevanoviću što je prihvatio da spomenik bude rekonstruisan, kao i njegovom zamjeniku Bojanu Ivanoviću, jer je ovaj spomenik, koji je napravljen davne 1976. godine, bio potpuno propao.

„Želimo da ovaj spomenik opominje naše potomke i potomke naših potomaka šta su ratovi, da oni donose zlo i da ne treba nikada i nigdje da se dešavaju, ali istovremeno i da čuvamo spomen na pobijene civile i borce“, rekao je Lukić.

On je dodao članovi SUBNOR-a, njihovi potomci i poštovaoci polaganjem vijenaca na spomenike u Drinjači, te Zvorniku, Kozluku i Pilici obilježavaju značajne datume iz NOB-a.

Zamjenik načelnika Ivanović rekao je da je za rekonstrukciju spomenika izdvojeno oko 6.800 KM.

„Iz opštinskog budžeta izdvojeno je 4.800 KM, dok je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite odobrilo još 2.000 KM. Sa spomenika su uklonjene dotrajale i oštećene mermerne ploče i on je obložen granitnim pločama. Zub vremena učinio je svoje i na ovaj način željeli smo da ga sačuvamo od potpunog propadanja“, istakao je Ivanović.

Pomen je služio sveštenik Milan Milovanović, dok su vijence položili predstavnici zvorničkog SUBNOR-a, Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te opštine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare