Обиљежено 30 година од оснивања Удружења књижевника Српскe

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – У Културном центру Источно Ново Сарајево одржано је књижевно вече поводом обиљежавања 30 година од оснивања Удружења књижевника Републике Српске.

Потпредсједник Удружења књижевника Републике Српске Аћим Тодоровић рекао је да без културе и књижевности ниједна држава, ни ентитет не може да егзистира на прави начин.

Присјећајући се оснивања Удружења, он је рекао да се то десило током Одбрамбено-отаџбинског рата, те додао да је ријеч о једној од јаких одлука коју је Република Српска донијела у том ратном периоду.

„Република Српска је повлачила одмјерене и паметне потезе у тим тешким ратним временима“, рекао је Тодоровић новинарима прије почетка обиљежавања овог јубилеја.

Према његовим ријечима, Удружење је пролазило кроз разне фазе, било је период када је стагнирало, није имало потенцијала за свој напредак и рад, али је у посљедњих 10 година стало на ноге и кренуло са квалитетним активностима, добрим пројектима.

Тодоровић је изразио наду да ће Удружење наставити са квалитетним радом и обиљежавањем свог постојања.

Књижевници Недељко Жугић из Источног Сарајева и Здравко Згоњанин из Бијељине истакли су да је 30 година обиљежавања оснивања Удружења лијеп јубилеј, али да ово удружење ради уз недостатак средстава.

Жугић је цитирао италијанског писца Алберта Моравију који је рекао да су људи од писаца очекивали оно шти су некад од свештеника – духовно и морално усмјеравање, те додао да се од политичара очекује свјесно и активно усмјеравање друштва ка одређеном циљу.

Према његовим ријечима, писци требају сваком друштву, да га духовно и морално усмјеравају.

Жугић је подсјетио да је Новинска агенција Републике Српске објавила 20 ратних издања, те додао да се Срна мора поменути као велики ратни издавач.

„Мислим да је политика неоправдано заборавила књижевнике2, истакао је он и додао да се нада да ће се то промијенити.

Згоњанин је додао да Удружење данас броји око 170 писаца који су објавили појединачно и колективно велики број књига, те да има и свој часопис.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare