Obilježeno 29 godina od pogibije Zorana Cvijetića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Prvi ministar unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Romanija Zoran Cvijetić bio je heroj Odbrambeno-otadžbinskog rata i jedan je od najzaslužnijih za postojanje današnjeg MUP-a, rekao je predsjednik podružnice Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Radovan Pejić na obilježavanju 29 godina od Cvijetićeve pogibije.

Zoran Cvijetić poginuo je 11. januara 1994. godine u Lukavici od snajperskog hica pripadnika takozvane Armije BiH sa brda Mojmilo.

Tim povodom danas je služen parastos i položeni su vijenci kod spomen-obilježja na mjestu pogibije Cvijetića, koji je bio načelnika Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti.

Pejić je istakao da je Cvijetić bio njihov uzor i da ne daju da se njegova slava zaboravi.

„Veterani službi bezbjednosti su spremni, ako je potrebno i sutra, stati na branik otadžbine jer jedino što imamo i čuvamo jeste Republika Srpska“, rekao je Pejić novinarima u Istočnom Novom Sarajevu gdje je ova podružnica odrganizovala obilježavanje godišnjice.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da je Cvijetić dao veliki doprinos na uspostavljanju ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje Srpske Republike BiH.

„On je sa svojim saradnicima izgradio centar službi bezbjednosti i vidimo kako danas funkcioniše taj centar koji se unapređuje, a meni je drago da vidim kako napreduje policija Republike Srpske“, rekao je Bjelica.

On je napomenuo da jedna od ulica u Istočnom Sarajevu nosi naziv po Zoranu Cvijetiću, te da će i jedan od trgova na Sokocu biti nazvan po njemu, što će biti ozvaničeno na nekoj od narednih sjednica Skupštine opštine.

Drago Borovčanin, nekadašnji načelnik policije u Centru službi bezbjednosti i jedan od Cvijetićevih kolega, rekao je da je Cvijetić bio vizionar, te da je vrlo rano shvatio da treba biti na strani pravde i istine.

„Bio je optimista i nije ni pomislio da se tako nešto može desiti, ali to su bili dani kada su na ovoj komunikaciji neprijatelji sa brda Mojmilo gađali snajperom kalibra 12.7 mm. Oni nisu birali žrtve, na ovom prostoru stradalo je i mnogo mladih ljudi“, istakao je Borovčanin.

Predsjednik Regionalne boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić naglasio je da Cvijetićeva žrtva nije bila uzaludna, ali da ostaje žal što nije dočekao da vidi rezultate borbe i ideala za koji je dao život.

„To je slobodna Republika Srpska sa svim svojim institucijama, a naša obaveza je da poštujemo i branimo njegovo djelo“, rekao je Lalić.

Obilježavanju 29 godina od pogibije Zorana Cvijetića prisustvovale su delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i boračkih organizacija Sokoca, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Istočnog Starog Grada, Trnova i Rogatice.

Cvijetić je za načelnika Centra službi bezbjedonosti Sarajevsko-romanijsko-biračke regije imenovan u aprilu 1992. godine, a učestvovao je i u stvaranju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Prije rata bio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare