Obilježeno 28 godina od dva najteža napada na Ilidžu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Delegacija Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ danas je u porti Hrama Svetog Save u Blažuju prislužila svijeće i odala počast svim borcima poginulim u napadima takozvane Armije BiH na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Iz „Ilidžanskog borca“ podsjećaju da su se ranije ovi događaji obilježavali u okviru manifestacije „Dani odbrane Ilidže“, različitim manifestacijama u periodu od 22. aprila do 14. maja, koje su ove godine zbog epidemije virusa korona otkazane.

„Danas je 14. maj, dan drugog najžešćeg napada na teritoriju Ilidže, gdje su tada većinom živjeli Srbi, koje ne smijemo zaboraviti nijednog momenta i zato mi i postojimo danas“, podsjetio je predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac.

Nakon parastosa u Blažuju, služen je pomen i položeno cvijeće na spomen-obilježje Oklopnog bataljona u Dobrinji četiri i spomen-obilježje poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Ilidža na Kuli.

„Naš zadatak je da se svake godine okupimo i odamo dužnu počast pripadnicima Oklopnog bataljona koji su poginuli braneći Republiku Srpsku“, rekao je zamjenik komandanta Oklopnog bataljona Dragoljub Čančar.

Sa ovog mjesta danas je poručeno da srpski narod sa ovih prostora nikada neće odustati od traženja pravde, da krivci za ubistvo osam pripadnika Oklopnog bataljona u Aerodromskoj u lici budu osuđeni.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da će novac za obilježavanje „Dana Ilidže“ koji nije potrošen zbog epidemiološke situacije biti raspoređen kao pomoć porodicama poginulih boraca, demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima.

Prvi napad takozvane Armije BiH desio se 22. aprila 1992. godine kada je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca njih 560 bili su pripadnici Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Ovdašnje srpsko stanovništvo je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno područje pripalo Federaciji BiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare