Obilježeno 26 godina od formiranja Zvornične brigade

0
Obilježeno 26 godina od formiranja Zvornične brigade
ЗВОРНИК, 2. ЈУНА /СРНА/ - У Зворнику је данас обиљежено 26 година од формирања Зворничке бригаде и Јединице "Вукови са Дрине", које су биле у саставу Војске Републике Српске, учествујући часно и херојски у одбрани српског народа на простору Зворника и Републике Српске.

ZVORNIK – U Zvorniku je danas obilježeno 26 godina od formiranja Zvorničke brigade i Jedinice „Vukovi sa Drine“, koje su bile u sastavu Vojske Republike Srpske, učestvujući časno i herojski u odbrani srpskog naroda na prostoru Zvornika i Republike Srpske.

Kod Spomenika za 1 080 poginulih boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu služen je parastos i položeni vijenci.

Komandant Zvorničke brigade general Vinko Pandurević rekao je da je veoma važno da se ne zaboravi šta su sve u odbrani Srpske i srpskog naroda uradile i Zvornička brigada i Jedinica „Vukovi sa Drine“.

„Našli smo se u situaciji da se neke stvari, koje su bile sudbonosne za srpski narod, zaboravljaju“, ukazao je Pandurević.

Pandurević je naglasio da su maj i jun 1992. godine bili ključni mjeseci kada je stvorena Vojska Republike Srpske, podsjećajući da se tada definitvno shvatilo da su muslimani odbijali sve mirovne planove i da nisu željeli mirovno rješenje, pa su se uhvatili oružja.

„Tadašnje naše državno rukovodstvo bilo je prinuđeno da stvori svoju vojsku, a naš narod se organizovao spontano, što je na kraju izraslo u instituciju Vojske“, rekao je Pandurević.

Podsjetivši da neki pokušavaju da srpsku istoriju i borbu promijene ili je prilagode novom vremenu i novim tokovima, Pandurević je rekao da oni bestijalno žele da kažu da je odbrambeno-otadžbinski rat bio zločinački i da kažu da je braniti svoj narod bilo zločin, i tome se mora žestoko suprostaviti.

On je dodao da niko ne smije biti opozicija Republici Srpskoj, kao što to neki pokušavaju da budu, ali smije biti opozicija svim negativnim pojavama.

„Obilježavajući godišnjicu formiranja zvorničkih odbrambenih jedinica želimo da pokažemo da nemamo nikakvih partijskih ili političkih obilježja, nego samo jedinstveno obilježje pripadnika Vojske Republike Srpske“, rekao je Pandurević.

Komandant Jedinice „Vukovi sa Drine“ pukovnik Milan Jolović Legenda naglasio je da su Zvornička brigada i Jedinica „Vukovi sa Drine“, koja je bila u sastavu Zvorničke brigade, bile jedne od najelitnijih formacija Vojske Republike Srpske.

„Obilježavanjem datuma formiranja jedinica, brigada, korpusa, želimo da spriječimo sve one nedobronamjerne koji negiraju tekovine naše slavne borbe i koji pokušavaju da izvrše reviziju naše istorije pema njihovim mjerilima“, rekao je Jolović.

On je naglasio da postoji samo jedna istina, a to je da je srpska vojska u odbrambeno-otadžbinskom ratu štitila vjekovna srpska ognjišta i od zla branila svoj narod.

Jolović je podsjetio da je Jedinica „Vukovi sa Drine“ ratovala u zoni cijele teritorije Republike Srpske, učestvujući u svim operacijama koje je organizovao Glavni štab Vojske Republike Srpske.

Zvornička brigada je za ratne zasluge i stvaranje slobode na ovim prostorima odlikovana dva puta Orednom Nemanjića.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 538 boraca Zvorničke brigade, 32 se vodi kao nestalo, dok je 1.800 ranjeno, od kojih je 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomenik su položili komandanti Zvorničke brigade i drugih jedinica Vojske Republike Srpske, predstavnici boračkih organizacija, ratnih vojnih invalida, porodice poginulih boraca, grada Zvornika i drugi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare