Obilježeno 26 godina od formiranja Srpske dobrovoljačke garde

0
Obilježeno 26 godina od formiranja Srpske dobrovoljačke garde

ŠEKOVIĆI – Pripadnici Srpske dobrovoljačke garde iz Šekovića danas su u tom gradu obilježili 26 godina od formiranja ove ratne jedinice.

Zamjenik komandanta jedinice Velibor Milošević novinarima je izjavio da je tokom četverogodišnjih ratnih dejstava 22 pripadnika Garde dalo život na braniku Republike Srpske, a više od 100 ih je ranjeno, od kojih neki dva, tri pa i više puta.

U tom periodu, kako je rekao, u sastavu Garde borilo se više od 700 boraca, a jedinica je u svom najjačem izdanju imala, kao ojačana četa, od 120 do 150 vojnika.

„Jedinica je dejstvovala i borila se svugdje gdje je to bilo potrebno i gdje je bio ugrožen opstanak srpskog naroda, od ovih naših prostora, pa do Treskavice, Igmana, sarajevskog ratišta, Krajine, Majevice i drugih mjesta. Nismo se štedjeli“, rekao je Milošević.

U okviru obilježavanja jubileja, učesnici manifestacije posjetili su Spomen-sobu poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Šekovićima, položili cijeće i prislužili svijeće na centralno spomen-obilježje, te prisustvovali istorijskom času u šekovićkom Domu kulture.

Svečanostima su, uz preživjele pripadnike Srpske dobrovoljačke garde, prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti i institucija, te boračkih organizacija i udruženja iz regije Birač.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments