Obilježeno 25 godina od ubistva 21 borca Druge sarajevske lake pješadijske brigade

0

ISTOČNA ILIDŽA – U mjestu Čakle u federalnoj opštini Trnovo danas je prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježeno 25 godina od stradanja 21 borca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske nad kojima su za vrijeme primirja stravičan zločin počinile muslimanske snage.

Prethodno je u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža služen parastos.

Organizator ovog događaja je Opštinska boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Vojkovići, Krupac, Grlica Saša Škobo izjavio je Srni da preživjeli pripadnici Druge sarajevske lake pješadijske brigade i ove godine na dostojanstven način žele da odaju pomen i očuvaju sjećanje na svoje poginule saborce.

„Te 1994. godine, na obroncima Bjelašnice, pobijena je naša kompletna jedinica, i to u zaštićenoj zoni UN i nikada niko za to još nije odgovarao. Mi svake godine zajedno sa članovima porodica naših ratnih drugova odlazimo na mjesto stradnja, zapalimo svijeće i pomenemo poginule“, rekao je Škobo.

On podsjeća da federalne vlasti još ne dozvoljavaju Boračkoj organizaciji Istočne Ilidže da na mjestu stradanja srpskih boraca bude podignut spomenik.

„Nećemo odustati od naše namjere, a ako nam to ne uspije, onda ćemo naći primjerenu lokaciju na području koje pripada Republici Srpskoj i Opštini Istočna Ilidža“, poručio je Škobo.

Muslimanske snage, uz pomoć Unprofora, prekršile su primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova napale šator u kojem su se nalazili komandno odjeljenje, inženjerija i sanitetsko osoblje.

Napadnuti nisu imali prilike da se brane, a među ubijenima su bile i dvije medicinske sestre.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare