Obilježeno 22 godine od stradanja Srba u Jošanici

0

FOČA – U Jošanici kod Foče, gdje je na Nikoljdan 1992. godine muslimanska vojska mučki ubila 56 Srba, mahom civila, danas je služen parastos, zapaljene su svijeće i položeno cvijeće.

Parastosu povodom 22 godine od stradanja Srba na ovom području prisustvovali su zvaničnici opštine Foča, Boračke organizacije Republike Srpske, narodni poslanici, te mnogobrojne porodice poginulih iz ove mjesne zajednice.

Miodrag Matović, koji je ranjen 1992. godine u Jošanici, podsjeća da su napadači u ovom selu ubijali sve na koje su naišli, žene, djecu, starce, životinje, palili su kuće, pa praktično od sela nije ostalo ništa.

Svjedok zločina Dušanka Lalović ističe da se Organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila više puta obraćala Tužilaštvu BiH, ali da do danas ništa nije urađeno o ovom pitanju.

„U novembru smo razgovarali sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem i tužiocem Behaijom Krnjićem u čijoj nadležnosti je predmet `Jošanica` i tada smo dobili obećanja da će početkom godine biti pokrenut ovaj slučaj, ali do danas ništa nije urađeno“, istakla je Lalovićeva.

Nekadašnji radnik fočanske bolnice Slavko Đorđević, koji je identifikovao žrtve, među kojima je bilo i članova njegove porodice, kaže da je bilo mnogo zločina, gdje su i žene i djeca bili masakrirani.

„Imam sve snimljeno i sudstvu bi bilo dovoljno samo da to pogleda“, smatra Đorđević.

Iz Boračke organizacije Foča apeluju da sudstvo ovaj zločin procesuira i da se počinioci zločina kazne.

„Veliki dio istrage je završen i dokazi su predati Sudu za ratne zločine BiH, a neki dokumenti su predati i Haškom tribunalu. Već 22 godine čekamo da se kazne počinioci“, rekao je Gordan Kalajdžić iz Boračke organizacije Foča.

Organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila Foča organizovala je prije parastosa hodočasnu šetnju u kojoj su učestvovali brojni članovi porodica poginulih, planinari Planinarskog društva „Zelengora“, članovi Kulturno-umjetničkog društva „Foča“, Karate kluba „LJubišnja“, te mnogobrojni građani.

Predsjednik Organizacije Milan Nikolić rekao je da je hodočasna šetnja prošla u najboljem redu i dodao da se svake godine sve više Fočaka odaziva na ovaj događaj.

Zločin nad srpskim življem u Jošanici nikada nije procesuiran, a počinioci zločina nikada nisu pronađeni i kažnjeni.

Tužilaštvo BiH, kojem je slučaj proslijeđen, još nije podiglo optužnicu protiv odgovornih za jedno od najvećih stradanja Srba u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments