Obilježeno 20 godina od zločina u gornjoj Jošanici

0

FOČA – U Foči je večeras obilježeno 20 godina od monstruoznog zločina u Gornjoj Jošanici, kada su muslimanske snage poubijale 56 civila dok su slavili krsnu slavu Svetog Nikole.U prepunoj kino-sali Centra za kulturu i informisanje u Foči tim povodom je održano kulturno-duhovno veče pod nazivom „Nikoljdanske suze, istina i život“, tokom kojeg je prikazan istoimeni dokumentarni film, koji je ostavio snažan utisak na okupljene.

Ovom obilježavanju, koje je organiziovala opštinska Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Foči, prisustvovali su preživjeli stanovnici fočanske Jošanice i potomci ubijenih stanovnika sela, koji su na Nikoljdan 1992. godine, krsnu slavu ovih porodica, napadnuti od bivših komšija muslimana.

Napad na 18 srpskih sela Jošanice izveli su pripadnici zloglasne Prve drinske brigade Armije BiH, pod komandom oficira Zaima Imamovića. Najviše ubijenih je iz porodica Višnjić, Grujičić, Kulić, Stevanović.

„Za samo nekoliko časova, ubili su, zaklali i spalili 56 mještana, među kojima je 37 civila – djece, staraca i žena. Zlikovci nisu imali milosti ni prema dvoipogodišnjoj Danki Tanović, te bratu i sestri Draženu i Dragani Višnjić, koji su ubijeni, a imali su tek deset, odnosno 12 godina“, ispričao je profesor Milan Kulić.

Kulić, čiji su roditelji, takođe, masakrirani u Jošanici na Nikoljdan, 1992. godine, zapitao se dokle će pravosuđe BiH da žmiri pred činjenicama o očiglednom zločinu u Jošanici, čiji se izvođači i naredbodavci znaju.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su učenici i studenti Srednje bogoslovske škole i Bogoslovskog fakulteta u Foči.

U jošaničkom selu Hodžići, u kojem je obnovljeno samo nekoliko kuća, prije nekoliko godina podignuto je spomen-obilježje sa uklesanim imenima 56 ubijenih Jošančana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare