Obilježeno 20 godina od formiranja specijalnog odreda policije

0

FOČA – Pomen-parastosom u hramu Svetog Save i te polaganjem cvijeća na centralnom gradskom spomeniku, u Foči je danas obilježeno 20 godina od formiranja Devetog odreda Srbinje – Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Osim bivših pripadnika odreda i porodica poginulih, vijence na spomenik u Foči položila je i delegacija Specijalne policije Republike Srpske, koja je iznikla iz Specijalne brigade.

Komandant Specijalne policije Republike Srpske Dragan Ribić istakao je da je Deveti odred Srbinje, zajedno sa ostalim odredima, dao veliki doprinos stvaranju Republike Srpske.

„Na tom putu smo imali ukupno 137 poginulih pripadnika Specijalne brigade policije“, naveo je Ribić.

On je dodao da Specijalna policija i u mirnodopskim uslovima daje maksimum, da bi građani Srpske mogli mirno i spokojno da žive.

Posljednji komandant fočanskog odreda Veljko Spremo rekao je da je ova jedinica ostavila jak pečat u otadžbinskom ratu.

„Okupili smo se da se prisjetimo herojskog perioda kroz koji je prošla specijalizovana policija, čiji su odredi upućivani na najteža ratišta, da bi pripomogli srpskom narodu da se odbrani. Dosta naših saboraca položilo je život za Srpsku i mi ih se na ovaj način prisjećamo“, naveo je Spremo.

Specijalna brigada policije Republike Srpske formirana je 1992. godine, a Deveti odred Srbinje osnovan je 5. maja 1995. godine i postojao je pet godina.

Pajo Paprica, koji je od prvog dana bio pripadnik Devetog odreda, a i danas je u Specijalnoj policiji, kaže da je 1995. godina bila najteža, a posebno izdvaja učešće jedinice u odbrani Trnova.

„Posljednja godina rata bila je vrlo teška, proživjeli smo dosta toga, posebno trnovsko ratište koje je bilo strašno teško, ali smo izdržali“, rekao je Paprica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare