Obilježeno 20 godina od formiranja „Vukova sa Drine“

0
ZVORNIK – Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomenik za 1.080 poginulih boraca u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, u Zvorniku je danas obilježeno 20 godina od formiranja Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“, koji je bio u formacijskom sastavu Vojske Republike Srpske.

Parastos je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić, dok su vijence položile porodice poginulih boraca, delegacija ratnih veterana „Vukovi sa Drine“ i predstavnici opštine Zvornik.

Komandant Podrinjskog odreda „Vukovi sa Drine“ pukovnik Milan Jolović rekao je, obraćajući se prisutnim, da se na ovom spomeniku, koji je dokaz stradanja srpskog naroda, poklanjamo sjenima svih srpskih junaka koji su širom RS ginuli braneći svoju nejač i svoj narod gdje je to god bilo potrebno.

„Ponosan sam na svoje borce i junake, jer nijedan pripadnik Specijalnog odreda nije procesuiran ni pred Hagom ni pred lokalnim sudovima jer nije činio ratne zločine“, rekao je Jolović i naglasio da su se srpski vitezovi borili tamo gdje je trebalo sa vojskom druge strane, a ne sa nezaštićenim civilima ili zarobljenim njihovim borcima.

On je podsjetio da su srpski vojnici cijenili i poštovali borce sa druge strane, ali nisu poštovali zločince iz njihovih redova koji su na mučki i svirep način ubijali srpski narod, a još nisu procesuirani.

Jolović je dodao da je u toku ratnih operacija poginuo 81 pripadnik „Vukova sa Drine“, dok je bilo više od hiljadu ranjavanja, od čega su neki pripadnici ove jedinice bili ranjeni četiri-pet puta, dok je jedan borac u toku rata bio ranjen devet puta.

U okviru obilježavanja 20 godina od formiranja ove jedinice, sinoć je u zvorničkom Domu omladine održana akademija, na kojoj je prikazan film o ratnom putu ove formacijske jedinice, nakon čega je komandant pukovnik Milan Jolović govorio o „Vukovima sa Drine“ i njihovom doprinosu za oslobađanje srpskih teritorija.

Na akademiji su uručene dvije plakete Odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“.

Prvu Plaketu dobio je bivši komandant Vojske Republike Srpske general pukovnik Ratko Mladić, koju je u njegovo ime primio njegov sin Darko Mladić.

Druga plaketa uručena je ratnom predsjedniku opštine Zvornik Branu Grujiću.

U okviru akademije promovisana je knjiga „Dozivanje pameti“, majora Duška Vukotiće, jednog od komandanata Odreda „Vukovi sa Drine“.

Knjiga je izašla u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Zvornik.

Na akademiji je nastupilo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare