Obilježeno 19 godina od formiranja Petog korpusa VRS

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas obilježeno 19 godina od formiranja Petog korupsa Vojske Republike Srpske u čiji sastav su ušle ratne jedinice Sarajevsko-romanijskog, Drinskog i Hercegovačkog korpusa.

Za poginule i umrle pripadnike Petog korpusa Vojske Republike Srpske služen je parastos u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Na unutrašnjim zidovima ovog hrama postavljene su ploče sa 4.000 imena poginulih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Parastos je služio nastojatelj manastira jeromonah Andrej, a potom je na Vojničkom spomen-groblju „Mali zejtinlik“ na Sokocu služen pomen za 959 srpskih boraca čiji posmrtni ostaci počivaju na ovom groblju.

Kod centralnog krsta na groblju vijence su položile delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije sa Pala, regionalnih odbora boračkih organizacija, te delegacija opštine Pale.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da je Peti korpus, odnosno jedinice koje su ušle u njegov sastav, dao veliki doprinos na očuvanju ovih prostora i stvaranju Republike Srpske.

„Danas ovdje na `Malom zejtinliku` želimo da obnovimo sjećanja na djelo i žrtvu koju su podnijeli poginuli borci u odbrambeno-otadžbinskom ratu“, naglasio je Lučić.

Prema njegovim riječima, tu su sahranjeni poginuli saborci koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

„Ovo mjesto nas podsjeća na žrtvu naših saboraca što nam daje snagu da sačuvamo Republiku Srpsku, a ona će biti sačuvana ako boračke kategorije dobiju status u društvu koji zaslužuju“, istakao je Lučić.

On je ukazao na potrebu da se popravi materijalni status nezaposlenih demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i budu ispoštovana njihova zakonska prava.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić podsjetio je na formiranje Petog korpusa Vojske Republike Srpske 31. januara 1996. godine čije je sjedište bilo na Sokocu.

On je istakao da se na dan sjećanja na formiranje ovog korpusa saborci prisjećaju onih koji su život dali za otadžbinu Republiku Srpsku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare