Obilježeno 118 godina od osveštanja crkve Svetog Save

0

ISTOČNO SARAJEVO – U crkvi Svetog Save u Blažuju jutros je, povodom 118 godina od osveštanja ovog hrama, služena liturgija, a potom i parastos za Srbe koje su na ovom prostoru ubili austrougarski vojnici u Prvom svjetskom ratu.

Tim povodom u porti hrama, u prisustvu velikog broja vjernika, otkriven je obnovljeni spomenik podignut u pomen na 16 Srba, koje su 1916. godine strijeljali austrougarski vojnici.

„Mi, ponosni potomci naših predaka, okupili smo se danas da dostojanstveno obilježimo stogodišnjicu stradanja sarajevskih Srba, prvo stradnje Srba u 20. vijeku“, rekao je novinarima član Organizacionog odbora za obilježavanje ovog događaja Simo Tuševljak.

Prema njegovim riječima, ovo je spomenik za 16 strijeljanih Srba, od kojih u grobu leže posmrtni ostaci njih 11, dok od preostalih pet žrtava kosti nikada nisu pronađene.

Na spomeniku su uklesana prezimena stradalničkih porodica Bojović, Knežević, Vlačić, Pandurović, Čamur, Kulina i Tuševljak.

Tuševljak je podsjetio da je sa područja Blažuja oko 3.500 Srba tokom Prvog svjetskog rata deportovano u logore u Doboju i rumunskom gradu Aradu.

Temelj crkve Svetog Save u Blažuju osveštan je na Petrovdan 1896. godine, a hram je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj /Mandić/ 21. septembra 1897. godine.

Tokom Prvog svjetskog rata austrijska vojska je odnijela tri zvona sa blažujske crkve, koja su ponovo kupljena prilikom obnove crkve 1922. godine.

Najveće zvono teško 386,5 kilograma kupili su vjernici parohije blažujske za 30.801 tadašnjih dinara, srednje težine 268,5 kilograma kupio je za 21.952 dinara industrijalac inženjer Bogdan Babić i treće težine 99 kilograma kupio je za 9.226 dinara ugledni trgovac i predsjednik Crkvenog odbora Risto Kapor.

Zvona je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ 28. septembra 1924. godine.

Crkvu Svetog Save u Blažuju su 1925. godine dva puta posjetili kralj Aleksandar i kraljica Marija Karađorđević.

U posljednjem ratu 1992. godine crkva i parohijski dom su oštećeni, a njihova obnova je počela zaslugom paroha Zorana Jerinića.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj /Mrđa/ osveštao je obnovljenu ckrvu 10. oktobra 1999. godine.

Parosi u ovoj crkvi bili su Stevan Trifković, Risto Jokanović, Petar Lalić, Relja Spahić, Simo Begović, Vasilj Tunguz, Savo Bradonjić, Đuro Ilić, Momir Vasiljević, Zoran Perković i Zoran Jerinić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare