Obilježeni Dani evropske baštine

0

Kinoteka Republike Srpske sinoć je na Palama filmskim programom o temi „Nasljeđe na putevima rata“ obilježila Dane evropske baštine, koji se u septembru održavaju širom Evrope, a od 2008. godine i u Srpskoj.


Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je Srni da je večeras na Palama prikazan dokumentarni film Ratomira Ivkovića „Crkve brvnare“, kao i njegov dokumentarni film „Srpske crkve brvnare – znaci trajanja“.

Pandurević je naglasio da ovi filmovi donose priču o crkvama brvnarama koje su nastajale nakon propasti srpske srednjovjekovne države i, za razliku od monumentalnih srednjovjekovnih zadužbina, arhitektonski su skromne i nenametljive, ali pune specifične, jednostavne ljepote.

Ivkovićev film „Crkve brvnare“, kako je rekao, snimljen je u produkciji „Dunav filma“ 1962. godine na području Srbije, dok su „Srpske crkve brvnare – znaci trajanja“ zajednički projekat „Srna filma“ i Srpske radio-televizije /danas RTRS/, snimljen na području Banjalučke eparhije 1998. godine, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva vladike banjalučkog Jefrema.

„Snimanje ovog filma pomoglo je Ministarstvo nauke i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture Srbije“, dodao je Pandurević i napomenuo da je scenario za film, prema knjizi istoričara umjetnosti LJiljane Ševo „Manastiri i crkve Banjalučke eparhije“, napisao književnik Branko Brđanin Bajović, koji je bio večerašnji gost programa.

Pandurević je rekao da je ovim filmom obuhvaćeno desetak crkava brvnara Banjalučke eparhije, od kojih većina datira iz 19. vijeka, dok su neke sagrađene i u 18. vijeku.

„Na teritoriji Srbije danas je sačuvano oko 50 crkava brvnara, dok ih je u Republici Srpskoj sačuvano samo oko 10, iako su, prema jednom popisu iz 1911. godine, na području tadašnje Banjalučko-bihaćke eparhije postojale 83 crkve brvnare“, naveo je Pandurević.

On je dodao da, iako je najveći broj ovih crkava uništen u burnim istorijskim vremenima, sačuvane crkve brvnare danas svjedoče o neuništivosti i stvaralačkoj snazi srpskog naroda i predstavljaju nacionalne spomenike kulture od neprocjenjive vrijednosti.

Pokrovitelj obilježavanja Dana evropske baštine u Srpskoj je Ministarstvo prosvjete i kulture.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare