Obilježeni dan opštine i krsna slava

0

SOKOLAC – Služenjem svete liturgije i lomljenjem slavskog kolača u Crkvi Romanijska Lazarica na Sokocu je danas obilježen Ilindan – Dan opštine i krsna slava.
„U svakom vremenu, draga braćo i sestre, Bog ne ostavlja čovjeka. Uvijek nađe načina da mu dođe, da se približi njegovom srcu. To dokazuje i ovaj hram u kome smo se okupili“, rekao je rektor Bogoslovije u Foči Lazar Lazarević.

Lazarević je u ime Mitropolije dabrobosanske uručio Zlatni orden Svetoga sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici.

Orden mu je, kako je naveo Lazarević, uručen za bratsku i hrišćansku pomoć i izuzetan doprinos „živoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Božijoj u Eparhiji dabrobosanskoj“.

Lazarević je podsjetio da je Sveti Petar bio izabranik Božiji, prorok koji je prenio Božiju poruku tako što je žrtvovao svoj život za narod.

Protojerej stavrofor Boris Banduka uručio je naprsni krst Lazareviću u ime NJegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je administrator Mitropoliije dabrobosanske.

Na svečanosti su uručena i priznanja opštine uspješnim pojedincima i preduzećima.

Opštinsku povelju dobio je vlasnik firme „Onogošt“ Milomir Nogoštić, a zlatne plakete uručene su Pčelarskom centru „Batinić“ sa Sokoca, firmi „Higra“ iz Bijeljine i profesoru srpskog jezika u sokolačkom Srednjoškolskom centru Suzani Pržulj.

Zlatne plakete dobili su i uspješni poljoprivrednik Mile Lizdek i firma „Nedomeks“ sa Pala.

Srebrne plakete uručene su sokolačkoj Zanatsko trgovinskoj radnji „Servis Đurđić“, Samostalnoj trgovinskoj radnji „Bereg“, poljoprivredniku Draganu Kojiću, proizvođaču meda Dragiši Kovačeviću i privredniku Milivoju Draškoviću.

Zlatna značka opštine i po 200 KM uručeni su najboljem studentu Milošu Tošiću, učeniku generacije Srednjoškolskog centra Kristini Dobrilović, učeniku generacije Osnovne škole Ani Nešković i učeniku koji je ostvario uspjeh u oblasti srpskog jezika Vladanu Vasiljeviću.

Obilježavanju Dana i krsne slave opštine prisustvovali su, između ostalih, otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Gordana Božić, dekan Bogoslovije u Foči Darko Đogo, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i načelnici susjednih opština.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare