Obilježene 24 godine od ubistva 126 srpskih boraca

0

ZVORNIK – Polaganjem vijenaca, parastosom i prisluživanjem svijeća, danas su na Glođanskom brdu kod Zvornika obilježene 24 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ koje su 6. novembra 1992. godine na ovom mjestu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.
Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mirko Lazić istakao je da za 126 nevino ubijenih srpskih žrtava na Glođanskom brdu niko još nije odgovarao.

„Iluzorno je govoriti više o tome, ali se nadamo da će jednog dana proraditi savjest i da će oni koji su počinili zločine odgovarati za njih“, naveo je Lazić.

On je naglasio da Tužilaštvo BiH ne rješava slučaj Glođanskog brda, niti druga stratišta na kojima je stradao srpski narod, te da očigledno radi protiv Srba.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Zvornik Miodrag Pavlović naglasio je da Glođansko brdo označava najveće stradanje Srba na ovim prostorima.

„Ovaj, kao i drugi spomenici, nisu samo spomenici palim borcima VRS, oni su temelji Republike“, rekao je Pavlović.

On je dodao da je od 126 boraca na Glođanskom brdu, bez borbe odmah ubijen 71 borac, dok ih je 55 zarobljeno i danima mučeno, te da niko od njih nije preživio.

Predstavnik Udruženja djece palih boraca „Nasljeđe“ Aleksandar Mijatović naveo je da Spomenik podignut na mjestu stradanja ukazuje na žrtvu koju su njihovi očevi podnijeli za borbu i opstanak Republike Srpske.

„Došli smo ovdje i položili vijence kako ne bi bila zaboravljena njihova junačka žrtva“, rekao je Mijatović i naveo da je na Glođanskom brdu stradao i njegov otac.

Parastos je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić sa sveštenstvom.

Pomenu su prisustvovale i porodice poginulih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran DŽajić, predstavnici grada Zvornika, te boračkih organizacija iz Zvornika, Šekovića i Srebrenice, kao i učenici zvorničkih srednjoškolskih ustanova.

Ubijeni i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade VRS.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta je postavljana Spomen-ploča sa natpisom „Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske“, ali su je nakon postavljanja nepoznata lica svaki put razbijala.

Prošle godine, 6. novembra, podignut je i osveštan novi spomenik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare