Obilježene 23 godine od pogibije 11 boraca u Kratinama

0

FOČA – Kod spomenika na putu Miljevina – Kratine u opštini Foča danas je služen parastos za 11 boraca Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske, koji su poginuli na tom mjestu prije 23 godine u zasjedi muslimanske vojske.
Nekadašnji komandir čete Vinko Bodiroga kaže da je među prvima, tog kobnog dana, stigao na mjesto pogibije vojnika.

„U Miljevini smo čuli detonaciju i odmah smo krenuli, ali kad smo stigli sve je već bilo gotovo. Prizor je bio strašan“, prisjeća se Bodiroga.

Majka poginulog borca Mara Đajić ne dozvoljava da izblijedi sjećanje na njenog sina i 10 njegovih saboraca.

„Ujutro je otišao i nije mi se više vratio. Bio je mlad, imao je 32 godine. Dočekali su ih paljbom sa dvije strane, niko nije preživio. Od zločinaca niko nije kažnjen, gleda im se kroz prste, neka im Bog sudi“, priča Đajićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković kaže da će se ubuduće voditi veća briga o održavanju spomenika poginulima.

„Ovaj spomenik su održavale porodice, a sve ostale Boračka organizacia. Međutim, ispao je nesporazum i mi ćemo preuzeti na sebe da održavamo sve spomenike“, rekao je Stanković.

Srpski vojnici iz Miljevine i Kuta poginuli su 23. aprila 1993. godine u dubini srpske teritorije, na putu prema prvoj liniji fronta. Vozili su se na traktoru, kada su upali u zasjedu muslimanske vojske, koja ih je sa obje strane puta zasula mitraljeskom paljbom.

Osim rodbine i prijatelja poginulih boraca, pomenu su prisustvovale delegacije opštine Foča, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca i Udruženja ratnih vojnih invalida.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare