Obilježene 23 godine od formiranja „Zvorničke brigade“

0

ZVORNIK – Pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje, u Zvorniku su danas obilježene 23 godine od formiranja „Zvorničke brigade“ i Specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“, koje su, u okviru Vojske Republike Srpske, časno i herojski učestvovale u odbrani srpskog naroda na prostoru Zvornika i Republike Srpske.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata iz „Zvorničke brigade“ poginulo je 538 boraca, 32 su nestala, a 1.800 boraca je ranjeno, od kojih 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Iz Specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“ u toku rata poginuo je 81 borac, a 700 teže i lakše ranjeno.

„Zvornička brigada“ formacijski je bila sastavljena od osam bataljona i Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“, kao elitna jedinica Vojske Republike Srpske.

Komandant „Zvorničke brigade“ Vinko Pandurević je, u kraćem obraćanju, čestitao saborcima i građanima Zvornika osnivanje „Zvorničke brigade“ i legendarne jedinice „Vukovi sa Drine“.

„Stojeći na ovom mjestu ispod zastava `Zvorničke brigade` i jedinice `Vukovi sa Drine`, kao i zastave Boračke organizacije Republike Srpske za mene je čast da poslije dužeg vremena imam priliku da obilježimo osnivanje ovih elitnih jedinica Vojske Republike Srpske“, rekao je Pandurević.

Ističući da je četiri godine u ratu Vojska Republike Srpske branila svoju nejač i svoja ognjišta, kao i političku volju srpskog naroda, koja je bila izražena preko njenih predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Pandurević je naglasio da ni danas ništa nije manji zadatak boriti se za Republiku Srpsku u okviru Dejtonske BiH.

„Dejtonsku BiH smatram dovoljnim okvirom da srpski narod može da ostvari svoje interese i da bude ravnopravan sa ostalim narodima“, rekao je Pandurević.

Pripadnik Specijalnog odreda „Vukovi sa Drine“ Aleksandar Despotović istakao je da je jedini način da se srpski narod odbrani od zla, koje se nadvilo nad njim, bilo stvaranje elitnih jedinica u sastavu Vosje Republike Srpske pod jedinstvenom komandom.

„Za odbranu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske poginuli su mnogi borci i civili stvarajući slobodu i Republiku Srpsku, što moramo cijeniti i nikada ne smijemo zaboraviti“, rekao je Despotović.

„Zvornička brigada“ je za uspjehe, hrabrost i junaštvo njenih pripadnika odlikovana Ordenom „Petra Mrkonjića“, ordenom „Miloša Obilića“, „Karađorđevom zvijezdom“, te medaljama za hrabrost koje su dobili najzaslužniji komandanti bataljona, komandiri četa, vodova i vojnici.

Pomen na Centralnom spomen-obilježju služilo je mjesno sveštenstvo, dok su vijence položile porodice poginulih pripadnika „Zvorničke brigade“, komandanti i komandiri ove brigade, predstavnici opštine Zvornik i mnogi drugi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare