Obilježene 22 godine pogibije 126 srpskih boraca

0

ZVORNIK – Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijanaca na Glođanskom brdu kod Zvornika obilježene su 22 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske, koje su 6. novembra 1992. godine na ovom mjestu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa sveštenstvom služio je parastos, kojem su prisustvovale porodice poginulih boraca, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predstavnici opština i boračkih organizacija iz Zvornika, Šekovića, Bratunca i Vlasenice, kao i učenici zvorničkih srednjoškolskih ustanova.

Episkop Hrizostom je, nakon parastosa, rekao da su nevine žrtve na Glođanskom brdu veliki mučenici i stradalnici koji su dali živote za ideale ljudskosti, dobrote i poštenja, braneći svoje od onih koji su vjekovima na ovim prostorima ubijali, raspinjali i uništavali sve što nije njihovo.

„Sa ovoga, za nas svetog mjesta, pozivamo Tužilaštvo i Sud BiH, koji ni do danas nisu procesuirali zločince i neljude koji su ubili 126 propadnika Vojske Republike Srpske, kao i jednog dječaka od 11 godina, da ne ćute pred ovakvim zločinom“, rekao je vladika Hrizostom.

Vladika Hrizostom naglasio je da se sudi nekim perifernim ljudima koji su možda ni krivi ni dužni, a da se zaobilaze istinski zločinci.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da ovo stratište, kao i druga mjesta u Srpskoj, najbolje govore o karakteru sukoba, istakavši da je na ovim prostorima vođen vjerski i građanski rat, a ne nekakva agresija, kako to neki u BiH žele da predstave.

Napomenuvši da ga za ovo mjesto i ovaj događaj vežu i lične uspomene, general Savčić je rekao da je dva dana poslije masakra došao sa jedinicom na zvornike prostore – Kamenicu i Snagovo, po naređenju komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, jer je prijetila opasnost da i grad Zvornik bude ugrožen.

„Govorim to zati što je priča o BiH predstavljena tako da su Srbi uvijek bili napadači.Međutim, činjenica je da smo se praktično dvije godine branili na ovim prostorima od muslimanskih napada“, rekao je Savčić i dodao da su tek, kada su ti muslimanski napadi postali nepodnošljivi i prevršili svaku mjeru, preduzete akcije da se ovaj prostor oslobodi i zaštiti srpski narod.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović istakao je da se ovakvim okupljanjem izražava duboko poštovanje prema junacima odbrambeno-otadžbinskog rata i civilnim žrtvama, koje su mučki ubile paravojne muslimanske jedinice.

„Nama koji smo živi ostaje zavjet i ljudski i Božiji da pamtimo, da se sjećamo i da insistiramo na procesuiranju svih zločina, pa i ovoga na Glođanskom brdu“, rekao je Mitrović.

On je istakao da zajedničke institucije, koje bi trebalo da brinu na isti način, bez pristrasnosti po bilo kom osnovu, upravo čine suprotno.

„I Tužilaštvo i Sud i Institut za nestala lica BiH isključivo rade u interesu bošnjačke strane“, naglasio je Mitrović i dodao da zbog toga nijedan krupni zločin nad srpskim žrtvama praktično nije procesuiran, iako je Strategija o procesuiranju ratnih zločina usvojena u parlamentu BiH 2008. godine.

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske, bez obzira na kojoj se poziciji nalaze, moraće aktivnije na tome da rade i da traže od institucija vlasti da se započeti strukturalni dijalog o reformi pravosuđa preformuliše.

Vijence i cvijeće na mjesto stradanja položile su porodice poginulih boraca, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i opštinskih boračkih organizacija Zvronika, Šekovića, Vlasenice i Bratunca, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i drugi.

Poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta je postavljana Spomen-ploča sa natpisom: „Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske“, ali su je, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica razbijala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare