Obilježena slava hrama Svetog arhangela Gavrila

0

Saborni hram Svetog arhangela Gavrila u izgradnji u Palama danas je, u prisustvu velikog broja vjernika, proslavio krsnu slavu – Sabor Svetog arhangela Gavrila. Svetu liturgiju služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkvene opštine paljanske, a nakon liturgije obavljen je slavski obred lomljenja krsnog kolača i posluženje u porti hrama.


Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči protojerej Darko Đogo rekao je da je crkva potreba čovjeka da se okupi sa svim ljudima i braćom pravoslavcima i da u jedinstvu postanu jači.

„Treba da razmislimo o sopstvenim grijesima, problemima, ali i da shvatimo da čovjek u slavi nalazi snagu nesalomljivom jedinstvu sa Bogom i drugim ljudima“, naveo je Đogo.

Kum hrama Bojan Mališ rekao je da je veliko zadovoljstvo i čast biti kum ovog hrama, te da se stanovnici Pala trebaju što više okupljati u hramovima.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama Milomir Kusmuk rekao je da se trenutno gradi krov koji je obezbijeđen sa bakarnim limom, a da bi u naredna tri mjeseca trebalo da bude završeno pokrivanje Sabornog hrama.

„Velika je stvar i potreba da zaštitimo ovaj objekat kako ne bi propadao. Sljedeće što je na redu jesu fasada i uređenje oko hrama, a sve zavisi od ljudi dobre volje da pomognu pri njegovoj izgradnji“, istakao je Kusmuk.

Radovi na izgradnji Hrama Sabora Svetog Arhangela Gavrila počeli su 21. avgusta 2008. godine. Iste godine, na praznik Svetog Joakima i Ane 22. septembra, mitropolit Nikolaj osveštao je temelje. Trenutno su u toku radovi na pokrivanju hrama bakarnim limom i izgradnji porte.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare