Obilježena slava Grada Istočno Sarajevo

0

Lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom u Parohijskom domu u Sokocu danas je obilježena slava Grada Istočnog Sarajeva – Sveti Petar Sarajevski Zimonjić.

Čin lomljenja slavskog kolača obavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, koji je naglasio da je od ove godine Sveti Petar Sarajevski Zimonjić prvi put i slava Eparhije, te da će ona ubuduće biti proslavljana mnogo svečanije.

„Za grob Svetog Petra Zimonjića se ne zna. Bilo je raznih priča, ali se zna da je mučenički postradao. Iako je bio čovjek u dubokim godinama života, Gospod ga je proslavio onako kao što ga je proslavljao i u ostale dane njegovog života“, istakao je mitropolit Nikolaj u besjedi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović rekao je novinarima da je grad između dvije slave uspio da sačuva stabilnost budžeta, naglasivši da je punjenje bilo stotinu odsto, tako da su svi budžetski korisnici dobili sredstva koja su i bila planirana.

On je dodao da je usvojen i strateški plan razvoja grada, sagledani svi resursi i mogućnosti grada koje treba na pravi način iskoristiti, te urađena detaljna socio-ekonomska analiza kojom je trasiran put razvoja Istočnog Sarajeva.

Radovanović je podsjetio da je počela izgradnja administrativnog centra, tako da će kompletna gradska administracija biti smještena na jednom mjestu. On je podsjetio da se grad kandidovao za organizaciju Zimskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine.

Obilježavanje slave Grada Istočno Sarajevo počelo je jutros litijom i liturgijom u crkvi Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u naselju Vojkovići, a sinoć je u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu održana svečana akademiji.

Želja rukovodstva grada je da se u slavske svečanosti uključe sve gradske opštine, kako bi se pokazalo njihovo jedinstvo i kohezija, a demantovali oni koji dijele grad na donji i gornji.

Mitropolit Petar Sarajevski Zimonjić, čije je svjetovno ime Jovan, je srpski svetitelj. Bio je mitropolit zahumsko-hercegovački od maja 1903 do novembra 1920. i mitropolit dabrobosanski od novembar 1920. do 1941. Odlikovan je Ordenom Svetog Save prvog stepena, Bijelim orlom drugog reda i Karađorđevom zvijezdom.

Jovan se zamonašio i dobio monaško ime Petar. Zamonašio se kao profesor, u manastiru Žitomisliću 6. septembra 1895. godine, a već 7. i 8. septembra rukopoložen je za jerođakona odnosno jeromonaha od mitropolita zahumsko-hercegovačkog Serafima (Perovića).

Napad nacističke Njemačke na Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine zatekao je mitropolita Petra u Sarajevu. Te godine 12. maja ustaški policijski agenti su došli u Mitropoliju i odveli mitropolita u „ravnateljstvo“, ne dozvolivši da ga neko prati. Iz policijske uprave mitropolit Petar je odveden u opšti zatvor Beledija.

Danas ima više verzija o smrti mitropolita Petra Zimonjića. Po jednoj od tih verzija, iz Gospića je odveden u Koprivnicu, a zatim prebačen u zagrebačku bolnicu u Stenjevcu. Po drugoj verziji, iz logora u Gospiću odveden je u logor Jadovno na Velebitu, gde je ubijen maljem u glavu i bačen u jednu provaliju, najverovatnije u Šaranovu jamu.

Po trećoj verziji, koja se zasniva na svjedočanstvu Jove Furtule i Jove Lubure koje su dali Komisiji za prikupljanje podataka o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu, mitropolit Petar je posle mučenja ubijen u logoru Jasenovcu i bačen u užarenu peć za pečenje cigle. Tačno mjesto gdje se nalazi grob mitropolita Petra Zimonjića i danas nije poznato.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 1998. godine mitropolita Petra Zimonjića proglasio za sveštenomučenika. U Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji u Donićima kod Gacka i u Vojkovićima u Eparhiji dabrobosanskoj izgrađeni su hramovi posvećeni sveštenomučeniku Petru. U Srpskoj crkvi je već slikan kao svetitelj u Pećkoj patrijaršiji, Ljubljani i Kragujevcu. Srpska crkva ga proslavlja treće nedjelje u mjesecu septembru.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=5vNQeSGCQ6c}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare