Obilježena slava „Belih vukova“

0

Članovi Udruženja boraca „Beli vukovi“ danas su na Palama proslavili krsnu slavu – Svetog mučenika Trifuna, a služen je i parastos za poginule pripadnike ove jedinice.

Položeni su vijenci i na centralni spomenik palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i spomenik komandantu ove specijalne jedinice Srđanu Kneževiću.

Predsjednik Udruženja boraca „Beli vukovi“ Janko Šešlija rekao je novinarima da se svake godine obilježava Dan jedinice i proslavlja slava Sveti Trifuna.

„Ovo je dan kada se molimo za duše poginulih boraca naše jedinice i svih boraca Vojske Republike Srpske, a ujedno se molimo i za zdravlje njihovih potomaka“, ističe Šešlija.

On je dodao da je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa jedinica „Beli vukovi“ bila na mnogim ratištima, te da je u ratu poginulo 20 boraca, a više od 50 ranjeno.

Šešlija je poručio da pripadnici ovog udruženja ponovo apeluju na nadležne institucije da otkriju ubice Srđana Kneževića.

„Svake godine isto pričamo, a niko ništa ne preduzima povodom pronalaženja nalogodavaca i ubica Srđana Kneževića. Najbolje bi bilo da tužilaštvo ustane pred javnost i kaže da je dosije zatvoren, da od toga nema ništa i da ne postavljamo više ta pitanja“, poručio je Šešlija.

Prema njegovim riječima, dok god postoji ovo udruženje neće se odustati od traženja istine o Kneževićevom ubistvu.

Šef kabineta načelnika opštine Pale Srđan Šekara je u ime lokalne zajednice čestitao krsnu slavu „Belim vukovima“, te istakao da opština konstantno nastoji da poboljša položaj boračkih kategorija.

„Svjesni smo da položaj boračkih kategorija odbrambeno-otadžbinskog rata nije na onom nivou na kome bi trebalo da bude, ali opština Pale pokušava sa svoje strane da kroz odluku o dopunskim pravima boračkih kategorija izdvoji i dodatna sredstava. Osim redovnog budžeta namijenjenog toj populaciji, svake godine pravimo iskorak u tome pravcu“, navodi Šekara.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da se obilježavaju ovakvi događaji jer se tako šalje poruka generacijama koje dolaze kolika je cijena plaćena za Republiku Srpsku.

„Srpska je jedini institucionalni okvir u kome srpski narod na ovim prostorima može da ima svoju slobodu“, naveo je Šekara.

Nemanja Knežević, sin komandanta „Belih vukova“, kaže da svake godine ova jedinica obilježava svoj Dan i krsnu slavu, Svetog Trifuna kao zaštitnika koji im je bio u ratu.

On je rekao da se nada da se on i potomci svih boraca Vojske Republike Srpske neće morati dokazivati kao što se dokazivao njegov otac Srđan i njegovi saborci.

Služenju parastosa za poginule pripadnike jedinice, polaganju vijenca i obredu lomljenja slavskog kolača prisustvovao je mali broj građana zbog poštovanja epidemioloških mjera.

Specijalna jednica „Beli vukovi“, čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine.

Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu. Jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare