Obilježena krsna slava vojničke kapele u Vojkovićima

0

ISTOČNA ILIDŽA – Parastosom u hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži danas je počelo obilježavanje Svetog velikomučenika Prokopija, krsne slave Kapele u kojoj se nalaze fotografije 217 poginulih boraca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.
Predsjednik Boračke organizacije Vojkovića, Grlice i Krupca Stojan Međo rekao je novinarima da se krsna slava kapele obilježava u okviru 4. avgusta – godišnjice odbrane Istočne Ilidže.

„Tog 4. avgusta 1992. godine odbranili smo se od Alijinih džihadista koji su očekivali da će na Ilindan piti kafu u Vojkovićima. Zahvaljujući našim borcima, koji su uspješno odbranili ovo područje, to se nije dogodilo“, naveo je Međo.

On je istakao da su stanovnici Istočne Ilidže danas i radosni i žalosni – radosni jer su dočekali Republiku Srpsku, a žalosni jer je poginulo mnogo boraca.

„Obilježavanje ovog dana prešlo je u tradiciju, pa tako i pohod `Marš odbrane` na Ilinjaču u kojem, pored bivših boraca i porodica poginulih, učestvuju i mladi, koji bi trebalo da sačuvaju ovo što smo za njih stvorili“, kaže Međo.

On je naglasio da u slučaju da nije bilo Ilinjače na Gavrića Brdu, teško da bi bila odbranjena ova linija koja je dala podršku za kompletno područje odgovornosti Druge sarajevske lake pješadijske brigade.

„Mi smo tada izgubili devet boraca“, podsjetio je Međo.

Bivši borac Miroslav Lučić kaže da je manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“ veoma značajna za Istočno Sarajevo i Sarajevsko-romanijsku regiju.

„Mislim da su srpski borci koji su dali živote, a čije fotografije se nalaze u ovoj kapeli, dokaz da su Srbi samo branili i odbranili svoje. Zahvaljujući tome, danas možemo slobodno da živimo i radimo. Naše je da se i tradicija i uspomena na žrtve zauvijek očuvaju, a siguran sam da će stanovnici Istočne Ilidže i šira društvena zajednica voditi računa o porodicama poginulih boraca i demobilisanim borcima“, istakao je Lučić.

Lučić, koji je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, smatra da je izgradnja kapela u znak sjećanja na poginule borce, kao ove u Vojkovićima, dobro rješenje za manja mjesta, a da Istočno Sarajevo i njegovi stanovnici zaslužuju da imaju monumentalan spomenik, kao što je hram Svetog Đorđa na Ravnoj Romaniji ili vojničko groblje na Malom zejtinliku na Sokocu.

„Nadam se da ćemo pored crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama uspjeti da završimo kolosalno spomen obilježje jer je želja svih Srba da tu dođu i prisjete se žrtava koje su sarajevski Srbi dali za Republiku Srpsku“, rekao je Lučić.

Mira Šešlija, koja je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila supruga Borislava, 2. maja 1995. godine u Krupcu, kaže da lakše podnosi svoju bol kada je podijeli sa ljudima koji su u istoj situaciji.

„Bilo je primirje i zabranjeno je bilo pucati, a njega je sa krupačkih stijena pogodio `broving` direktno u srce. Suprug je tada išao na položaj, a nije bilo mjesta gdje nije išao da brani Republiku Srpsku. Poginuo je pred sam kraj rata“, navela je Šešlija.

I Stojanka Šiljegović izgubila je supruga koji je, sa 36 godina, nastradao od granate.

Ona kaže da je sa troje maloljetne djece teško preživjela ratne dane, te da se i danas ne može pomiriti sa sudbinom da njenog supruga više nema.

Obilježavanje Dana odbrane Ilidže koje je počelo danas trajaće do 7. avgusta.

Centralni događaj biće organizovan 4. avgusta, sa svetom liturgijom i parastosom za poginule borce, te prijemom porodica poginulih boraca.

Nakon finalne utakmice memorijalnog turnira i „Krosa odbrane“ od Krupca i Grlice do crkve u Vojkovićima, u večernjim časovima biće održana svečana akademija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare