Obilježena krsna slava svetom liturgijom i litijom

0

ROGATICA – Opština Rogatica danas je obilježila svoju krsnu slavu Preobraženje Gospodnje služenjem liturgije u crkvi Svete Trojice i litijom, koja se kretala od porte hrama Ulicom Srpske sloge do spomen-kapele, gdje su položeni vijenci.

Vijence su ispred spomen-kapele, u kojoj se nalaze imena i fotografije 286 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja ove opštine, položili predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ambasade Srbije u BiH, delegacija ove opštine i rogatičke Boračke organizacije.

Poslije polaganja vijenaca lomljenje slavskog kolača ispred spomen-kapele obavio je protojerej Rajko Cvetković, koji je istakao da je sve u liku Preobraženja.

„Zato molimo Boga da nas zaštiti, umnoži i oboži, da pokazujemo svoju vjeru tako što smo odslužili božanstvenu liturgiju i došli ovdje sa pjesmom i molitvom Hristu, prinijeli mu darove, prelomili kolač, prislužili svijeće, i to je ono što Bog od nas traži“, rekao je protojerej.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac tom prilikom se osvrnuo na realizaciju značajnih projekata u opštini, navodeći kao jedan od njih izradu Urbanističkog plana opštine Rogatice, koji će ovoj lokalnoj zajednici dati neke nove dimenzije izgradnjom obilaznice i privrednog centra.

On je napomenuo da su tu i projekti iz poljoprivrede, jer je riječ o poljoprivrednom kraju, a opština je bogata i ostalim prirodnim resursima.

Puhalac je podsjetio da se opština u svom razvoju oslanja na realan privredni sektor, što omogućuje da pojedini privredni resursi funkcionišu – kao što je drvna, mesna i prehrambena industrija.

Prema njegovim riječima, ove godine opština stipendira i najveći broj studenata, i to je jedan od načina kako mladi ljudi nakon završetka fakulteta treba da budu zadržani u ovoj sredini.

„Najveća pažnja poklanja se školovanju onih stručnih kadrova koji su potrebni lokalnoj zajednici. Postoje određeni planovi stambenog zbrinjavanja mladih stručnih ljudi“, dodao je Puhalac.

On je istakao da je najznačajniji projekat u ovoj godini rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u vrijednosti od šest miliona KM, od čega su oko tri miliona KM kreditna sredstva Evropske investicione banke.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare