Obilježena krsna slava opštine

0

SOKOLAC – Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, koja je održana danas povodom krsne slave opštine – Ilindana, dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima.

Najviše opštinsko priznanje Povelja opštine dodjeljena je doktoru elektrotehničkih nauka Miloradu Cvijetiću, koji radi kao redovni profesor na Arizona univerzitetu u Vašingtonu.

Cvijetić je autor više od 100 naučnih radova i 12 patenata iz oblasti lasera i optičkih telekomunikacija.

Zlatna plaketa pripala je sokolačkoj Vatrogasnoj jedinici, atletičarki Mladeni Petrušić i poljoprivredniku Zlatku Debelenovgiću, a srebrnu plaketu ponijeli su ženska streljačka sekciji Streljačkog kluba „Glasinac“, privrednik Milo Grujić i poljoprivrednik Nenad Ćeranić.

Zlatnom značkom nagrađeni su najbolji student Nevena Kosorić, te učenici generacije Srednje škole – Anđela Pejanović i Osnovne škole – Maja Bjeković.

Načelnik opštine Sokolac Dušan Kovačević rekao je da je na području opštine nezaposleno oko 2.000 mladih, ali da je životni standard građana lošiji u odnosu na raniji period, te da je veliki broj socijalno ugroženih građana.

Kovačević je naveo da su prisutni problemi u funkcionisanju zdravstvene zaštite i da se smanjuje broj učenika upisanih u osnovnu školu, što se odražava i na srednju školu. On je istakao da se sa nivoa vlasti čini sve da se na ovim prostorima može opstati i ulagati u one oblasti za koje postoji sirovinska baza.

On je napomenuo da je snabdijevanje grada vodom stabilizovano, te da je urađeno desetine kilometara puteva do sela na području opštine, a čišćenje i uređenje grada dovedeno je na zavidan nivo.

Prethodno je NJegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio u crkvi Svetog proroka Ilije svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave opština Sokolac i ovog hrama. Poslije liturgije obavljeno je lomljenje slavskih kolača, a zatim je litija na čelu sa barjacima i ikonama obišla oko hrama.

Delegacije opštine i sokolačke Boračke organizacije položile su vijence na centralno spomen-obilježje ispred zgrade opštine, na kome je upisano više od 1.000 imena boraca sa prostora sarajevsko-romanijske regije poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Upriličen je i kulturno-umjetničkom programu u kome su učestvovali narodni guslar Đorđije Koprivica, KUD „Šamot“ iz Aranđelovca i sokolački pjesnik Milanko Borovčanin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare