Obilježena krsna slava lomljenjem slavskog kolača

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grad Istočno Sarajevo danas je proslavio svoju krsnu slavu Svetog Petra Zimonjića dabrobosanskog lomljenjem slavskog kolača u crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Protojerej stavrofor Boris Banduka rekao je u besjedi da danas grad proslavlja svog zaštitnika Svetog Petra dabrobosanskog, svetoga čovjeka koji je svoj život usmjerio ka Gospodu i ka tvorcu svega vidljivog i nevidljivog, kao prema onome koji daje i koji je dao život svakome.

Prema njegovim riječima, Sveti Petar dabrobosanski, koji je prvo bio episkop zahumsko-hercegovački, a poslije mitropolit sa sjedištem u Sarajevu, širio je ljubav prema svim ljudima i živio onom jevanđeljskom ljubavlju kojom Crkva uči da ljudi ljube Gospoda Boga svim srcem svojim i svom dušom svojom i bližnjega svoga kao samoga sebe.

On je istakao da je Sveti Petar stradao brinući se o svojoj pastvi, koja je stradala mnogo u Sarajevu i šire, a on kao pravi arhipastir ostaje u onom gradu gdje je sa svim ljudima dijelio dobro i zlo.

Banduka je rekao da je kao takav odveden i mučenički postradao, a i danas nije poznato da li u Jasenovcu ili Gospiću.

„Znamo da je život i djelo ovoga svetitelja i sada ovdje prisutno. Hvala Bogu da je naš grad uzeo kao krsnu slavu Svetog Petra dabrobosanskog i sarajevskog“, rekao je Banduka.

Gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Nenad Samardžija rekao je na svečanosti
da je ovaj grad nastao prije 21 godinu formiranjem Povjereništva grada Srpskog Sarajeva, a posle egzodusa sarajevskih Srba instucionalno je formiran grad Istočno Sarajevo.

On je napomenuo da je grad Istočno Sarajevo univerzitetski grad i sjedište Kliničkog centra, da je za prvih osam mjeseci ove godine ispunio sve svoje obaveze tako da se redovno servisiraju materijalni troškovi škola, a pokrenuta je i vatrogasna jedinica.

Samardžija je napomenuo da će ove godine biti raspisan tender za opremanje ove jedinice, za šta će biti izdvojeno 400.000 KM.

On je rekao da je formiran Inovacioni centar koji će biti na usluzi privrednicima i univerzitetu, a grad ima organizovanu gradsku Razvojnu agenciju koja sarađuje sa privrednicima grada kako bi se rješavali problemi u vezi sa aplikacijama prema međunarodnim fondovima.

Poslije lomljenja slavskog kolača u parohijskom domu u porti hrama održan je slavski ručak, a za kuma ove slave izabran je Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a.

U hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, povodom krsne slave grada danas je služena sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, predstavnici opštinskih vlasti i veliki broj vjernika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments