Obilježena krsna slava i dan Filozofskog fakulteta

0

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu svečano su danas, uz prisustvo brojnih gostiju na Palama obilježili Dan fakulteta i krsnu slavu – Svetog Jovana Bogoslova. “Mi danas možemo da konstatujemo kako Filozofski fakultet svake godine vidno poboljšava svoju poziciju, povećava broj studijskih programa, na zadovoljstvo naroda koji živi u ovom dijelu Republike Srpske, i koji želi da njegova djeca studiraju baš na ovim prostorima“ – rekao je Srni dekan Filozofskog fakulteta Milenko Pikula. On je naglasio da je ova visokoškolska ustanova 2010. otvorila tri nova studijska programa za ruski i srpski jezik, za bibliotekarstvo i teatrologiju i za njemački jezik.

“Mogu da kažem da su se novi studenti već upisali na te studijske programe, što potvrđuje razvoj Filozofskog fakulteta po svim dimenzijama, u naučno- istraživačkom, nastavno-naučnom i svimn drugim aspektima“ – rekao je Pikula.

Prema njegovim riječima, glavno uporište gdje Filozofski fakultet vidi svoj napredak jeste kadrovsko jačanje, što će rezultovati činjenicom da će u narednom periodu ovaj fakultet moći skoro samostalno da podnese teret nastavno-naučnog i naučno-istraživačkog procesa.

Pikula je naglasio da Filozofski fakultet u saradnji sa Ekonomskim fakultetom planira ove godine da pokrene smjer turizma, pri čemu je sve dogovoreno, samo se čeka okončanje procesa licenciranja.

“U procesu licenciranja nalazi se i smjer politologija, tako da očekujemo da ćemo na narednom upisnom roku spremno dočekati kandidate za ovaj smjer. Sve u svemu, to bi sveukupno bilo 18 studijskih programa, što dovoljno govori o tome da mi pažljivo brinemo o širini i sadržaju naučnih oblasti kojima se Filozofski fakultet na Palama bavi“ – istakao je Pikula.

On je naveo da je saradnja sa resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske veoma dobra i sadržajna.

“Mi, zapravo, sve ove nove studijske programe i ne bismo mogli realizovati i održati bez saradnje i podrške, ne samo Vlade RS nego i Univerziteta u Istočnom Sarajevu“ – rekao je dekan Filozofskog fakulteta, koji broji oko 2 500 aktivnih studenata, te oko 150 profesora i asistenata.

Pikula je kao najveću poteškoću sa kojim se nastavno osoblje i studenti susreću označio probleme u vezi sa studentskim standardom i smještajem studenata na Palama.

“Brine nas njihov loš smještaj u studentskim domovima, jer to nisu namjenski izgrađene zgrade i veoma su skromno adaptirane za uslove studentskog života, rada i učenja“ – upozorio je Pikula.

On je dodao da ti objekti za smještaj studenata ionako nisu u vlasništvu Univerziteta, niti Studentskog centra, već su njihovi vlasnici druga pravna lica.

Pikula je podsjetio da su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Studentski centar kupili hotel “Panoramu“ na Palama i da se sad radi na obezbjeđivanju dodatnih sredstava za adaptaciju tog objekta i njegovo prilagođavanje studentskim potrebama.

“Studenti već govore da će i taj smještaj biti nepogodan za njih, zbog čega ćemo morati da obezbijedimo i prevoz od hotela ‘Panorama’` do svih fakulteta na Palama. Ne samo da je to daleko za studente, nego nije ni bezbjedno pošto magistralni put koji vodi od hotela do fakulteta nije prilagođen za bezbjedno pješačenje“ – naveo je Pikula.

Prema njegovim riječima, i za realizaciju ovog projekta očekuje podrška lokalne zajednice i resornog ministarstva, pri čemu je naglasio da će i sami profesori Filozofskog fakulteta ličnim donacijama dati svoj doprinos.

Pikula je podsjetio da je jedna od najvažnijih aktivnosti fakulteta u posljednjih pet godina svakako održavanje naučnog skupa kojije svake godine posvećen nekoj univerzalnoj temi, koja pokriva širke aspkete naučno-istraživačkog rada.

“Sutra ćemo ovdje na Palama organizovati naučni skup o temi ‘Nauka i politika’, koji bi trebalo da okupi oko 200 eminentnih učesnika, naučnih radnika i profesora. U okviru tog skupa imaćemo 11 sekcija, a sve aktivnosti veoma dobro podržavaju lokalna zajednica i ministarstva RS“ – najavio je Pikula.

Svečanosti u povodu obilježavanja Dana i krsne slave Filozofskog fakulteta započela su jutros slavskim obredom lomljenja krsnog kolača i nastavljena su dodjelom priznanja i diploma, a biće radno završena u nedelju, plenarnom sjednicom u okviru naučnog skupa ‘Nauka ipolitika’.


Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu od 21. do 23. maja 2010. godine održava se Naučni skup Nauka i politika. Dostavljamo vam izvod iz programa aktivnosti Naučnog skupa i proslave Dana Fakulteta:

– 21. maj
Amfiteatar Filozofskog fakulteta
10.00 časova – Svečana akademija povodom Dana fakulteta i dodjela diploma magistrima nauka i diplomiranim studentima

– 22. maj – Naučni skup Nauka i politika:
Amfiteatar Pravnog fakulteta
– 900   – Otvaranje naučnog skupa i promocija Zbornika sa prethodnog skupa

Plenarna predavanja:

930-950 –  Nenad Kecmanović, Intelektualci i politika u vremenu tranzicije

950-1010 –  Radmilo Marojević, Srpska politika o etnosu, jeziku, književnom standardu i pismu

1010- 1030 – Ljubodrag Dimić, Jugoslovenska istoriografija pod nadzorom politike

Filozofski fakultet
-11.00-19.00 časova – Rad po sekcijama (lingvistika, književnost, teatrologija,  bibliotekarstvo, istorija, filozofija, sociologija, novinarstvo, pedagogija, psihologija, geografija, matematika i računarstvo i geografija).

– 23. maj
Amfiteatar Filozofskog fakulteta
– 11.00 Završna plenarna sjednica

Ukoliko ste zainteresovani da propratite neke od sadržaja, stojimo vam na raspolaganju za preciznije dogovore.
Kontakt osobe: Saša Knežević 065 873310 i Olja Mrda 065 180968

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare