Članovi Udruženja boraca „Beli vukovi“ danas su na Palama proslavili krsnu slavu – Svetog mučenika Trifuna služenjem parastosa za poginule pripadnike ove jedinice, polaganjem vijenaca na Centralnom spomeniku palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i na spomenik komandantu ove specijalne jedinice Srđana Kneževića, te lomljenjem slavskog kolača.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske LJubiša Ćosić, rukovodstvo grada Istočno Sarajevo, te opština Pale, Trnovo i Istočni Stari Grad, kao predstavnici „Belih vukova“ i drugih boračkih organizacija Srpske.

Predsjednik Udruženja Janko Šešlija rekao je da od 1996. godine pripadnici ove specijalne jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa na današnji dan proslavljaju krsnu slavu i ujedno se pomole za svoje poginule saborce, ali i za sve ostale poginule borce Vojske Republike Srpske.

„Ovaj datum nam mnogo znači, jer smo ga dobili u ratnom vihoru 1994. godine, kada je komandant Vlado Lizdek rekao da možemo da opstanemo na velikim minusima i niskoj temperaturi samo kao beli vukovi“, dodao je Šešlija.

Prema njegovim riječima, njeguje se tradicija Udruženja i na mlade članove prenose neke obaveze kako bi se njegovala tradicija svih oslobodilačkih ratova.

Šešlija je podsjetio da još nije rasvijetljeno ubistvo komandanta „Belih vukova“ Srđana Kneževića koje se desilo 7. avgusta 1998. godine, te apelovao na nadležne da pronađu ubicu i nalogodavce i kazne ih.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je danas prilika da se svi podsjete na ovu elitnu jedinicu, ali i da budu ponosni što je ona ponikla na Palama i branila Sarajevsko-romanijsku regiju, ali i druge prostore Republike Srpske.

„Želim da čestitam slavu i da se svi prisjetimo boraca koji su dali živote za odbranu Republike Srpske“, poručio je Jugović, te dodao da cijela Srpska mora više voditi računa o boračkoj populaciji, prije svega, o porodicama poginulih boraca i njihovoj djeci.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da rukovodstvo grada poštuje sve ono što su pripadnici „Belih vukova“ uradili u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. godine do 1995. godine.

„Uz svo uvažavanje drugih jedinica, ova jedinica je ulivala posebnu sigurnost narodu Sarajevsko-romanijske regije. NJihove akcije su slavne, ne samo na ovom prostoru, već širom Republike Srpske“, istakao je Vuković, te dodao da je zadovoljstvo vidjeti da se danas okupio veliki broj ljudi i na parastosu i na polaganju vijenaca.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments