Obilježena godišnjica ubistva Srđana Kneževića

1

U Spomen-parku na Palama danas je obilježeno 20 godina od svirepog i nikada rasvijetljenog ubistva nekadašnjeg komandanta specijalne jedinice Vojske Republike Srpske „Beli vukovi“ Srđana Kneževića.

Predsjednik Udruženja veterana garde „Panteri“ iz Bijeljine Petar Cvjetinović rekao je da je osnovana koordinacija bratskih udruženja koja je pokrenula inicijativu da se osnuje Anketni odbor kako bi se ispitalo ubistvo Kneževića, Željka Markovića i ostalih ubijenih saboraca, te da su pripremili dokumentaciju koju će predati Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Mogu da kažem sa sigurnošću da ova udruženja – ‘Vukovi sa Vučjaka’, ‘Vukovi sa Drine’, garda Šekovići, ‘Beli vukovi’ sa Pala, garda ‘Panteri’ i specijalne jedinica ‘Manda’ i ‘Peša’ nikada neće odustati dok se počinioci ne pronađu“, istakao je Cvjetinović.

Nemanja Knežević, sin pokojnog Srđana, rekao je novinarima da uzalud svake godine stoji na istom mjestu sa bratom, majkom i očevim saborcima, jer se njihov vapaj, zahtjevi i molbe institucijama da se procesuiraju ubice i nalogodavci nikada nije ni čuo.

„Nikada nismo dobili nikakav odgovor. Vjerovatno nikome nije ni u interesu da se to ubistvo razotkrije. Moj otac je dao glavu za Republiku Srpsku, za interese građana, a ne za svoje lične interese“, naglasio je Knežević.

On je dodao da ne vjeruje u pravosudne institucije i organe, već vjeruje u Božiju pravdu koja će ubice i nalogodavce stići, te da će njihova pokoljenja sigurno patiti za ovo što su oni uradili.

Predsjednik Udruženja „Beli vukovi“ sa Pala Janko Šešlija podsjetio je da su optuženi za ubistvo Kneževića oslobođeni zbog nedostatka dokaza, a da Udruženje sumnja da se u to umiješala politika.

„To je naša pretpostavka jer se nikada nije ništa moglo ustanoviti. Ne mora značiti da je samo politika u pitanju, sigurno neke struje koje su jače od Tužilaštva BiH i pravosuđa u našem sistemu“, navodi Šešlija i dodaje da će „ići sve do kraja“ kako bi se otkrile ubice.

Polaganju vijenaca i cvijeća posvećenog Kneževiću i njegovim poginulim saborcima prisustvovali su, osim članova porodice i prijatelja, predstavnici MUP-a Republike Srpske, Boračke organizacije i građani.

Srđan Knežević ubijen je u avgustu 1998. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u centru Pala, a u vrijeme ubistva bio je zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.

Specijalna jedinica „Beli vukovi“, čiji je komandant bio, formirana je 1993. godine, a za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu. Jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Господо полицајци и политичари нисте достојни да приђете спомен обиљежју Срђана Кнежевића Белог Вука нашег истинског Хероја (херој се у овом случају мора писати великим словом). Забранио бих представницима полиције и политике да приђу ближе од 10 метара спомен обиљежју све дотле док не открију налогодавце и починиоце убства најевчег јунака Пала 20 века. Истини се мора рећи људима. Ако вас је страх господо полицајци и политичари у чијим рукама је власт (а самим тиме истражни органи, првосуђа и полиција) кажите нам па бар знамо да сте кукавице а не неспособне кратуре који нису у стању да за 20 година открију наредбодавца и убице нашег Срђана , нашег Хероја коме сви дугујемо слободу и то што још увек живимо на Палама. Ви у редакцији објавите ако желите овај текст а ако не, није ни важно јер и онако сви или велика вечина народа на Палама овако мисли.