Obilježena godišnjica formiranja romanijskih brigada VRS

0
SOKOLAC – Služenjem parastosa za poginule borce u crkvi Svetog proroka Ilije i polaganjem vijenaca na centralnom spomen obilježju u Sokocu je danas obilježeno 20 godina od formiranja Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.
Na centralnom spomen obilježju, na kojem je upisano oko 1.000 imena poginulih boraca u Odbrambeno -otadžbinskom ratu sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, vijence su položile delegacije Trećeg pješadijskog /RS/ puka Oružanih snaga BiH, Grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i opštinske Boračke organizacije.

Komandant Trećeg pješadijskog /RS/ puka brigadir Rajko Knežević rekao je na svečanosti da je Romanija uvijek bila simbol otpora i da pripadnici ovoga puka gaje tradiciju naroda i vojske iz koje su nastali.

On je podsjetio da je ovih dana, povodom Dana Vojske Republike Srpske, otvorena spomen-soba u kojoj je upisano 22.447 imena poginulih boraca, među kojima su i imena poginulih boraca iz Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade.

Knežević je rekao da sokolačka Boračka organizacija treba da dostavi fotografije svih poginulih boraca iz ovih brigada kako bi mlađi naraštaji bili upoznati sa ranijim dešavanjima.

Rezervni oficir VRS potpukovnik Delivoje Tošić rekao je da je Druga romanijska motorizovana brigada formirana 21. maja 1992. godine sa ciljem da se zaštiti teritorija i srpsko stanovništvo koje je u ranijim ratovima masovno stradalo od neprijateljskih formacija.

On je rekao da je brigada u svom sastavu imala deset motorizovanih, po jedan oklopno- mehanizovani i pozadinski bataljon, te prištabske jedinice, a brojala je oko 7.000 boraca.

Tošić je istakao da je najveći gubitak u ljudstvu i tehnici jedinica pretrpjela 4. juna 1992. godine na pravcu Žepa kada je poginulo 58 boraca.

On je napomenuo da je ova jedinica imala veliku zonu borbene odgovornosti u dužini više od 60 kilometara, a u Odbrambeno-otadžbinskom ratu život je izgubilo 285 boraca sa područja ove opštine, dok su oko 300 ratni vojni invalidi.

Tošić je napomenuo da je prvi komandant ove brigade bio je potpukovnik Veljko Bosanac, koga je zamijenio general Radislav Krstić.Brigada je odlikovana oredenom Nemanjića.

Rezervni oficir Branislav Đurković rekao je da je kroz Prvu romanijsku pješadijsku brigadu prošlo oko 15.000 boraca, a više od 650 izgubilo je život u ratu.

Nakon polaganje vijenaca na centralnom spomen obilježju organizovana je posjeta spomen sobi u kojoj se nalazi 630 fotografija poginulih boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Sečanosti su prisustvovali zamjenik gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Dragan Cvijetić, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca pri Boračkoj organizaciji Republike Srpske Stanislav Jungić, predjednik Odbora ratnih vojnih invalida pri BORS-u Niko Škorić i drugi.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=avEKEvCfuGQ}

(www.palelive.com / Srna / video: RTVIS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare