Obilježena 21 godina od pogibije boraca čete „Petar Pandurević“

0

Parastosom i polaganjem cvijeća na spomen – obilježje stradalim borcima čete „Petar Pandurević“ u naselju Stanica na Palama danas je obilježena 21 godina od njihove pogibije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina podsjetio je da su Petar Pandurević i 14 njegovih saboraca poginuli 8. juna 1992. godine u napadu neprijateljskih snaga na oslabljene srpske položaje na Trebeviću, kada su pokušali da sahrane 45 boraca koje su muslimani ubili 4. juna na Žepi.

Parađina je naglasio da je 1992. godine, organizovanjem srpskog nacionalnog korpusa i hrabrošću srpskih boraca, spriječen planirani treći genocid nad Srbima u 20. vijeku.

„Danas ne bi bilo ni ovoliko Srba da nije bilo hrabrih boraca koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske“, poručio je Parađina.

Parađina je istakao da je obaveza svih u Republici Srpskoj da obilježavaju i da nikada ne zaborave stradanje srpskog naroda, koji je svoje živote ugradio u temelje Srpske.

On je naveo da je prioritet opštinske Boračke organizacija zapošljavanje djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, dodajući da podržavaju i sve aktivnosti koje vlast vodi u borbi protiv kriminala i korupcije.

Zamjenik načelnika opštine Pale Nenad Vuković istakao je da je početak juna svake godine tužan za građane Pala, jer se 4. juna obilježava stradanje 45 boraca na Žepi, a 8. juna boraca na Trebeviću.

„Preklapaju se tuga i ponos“, rekao je Vuković i dodao da je svake godine sve veći broj građana koji dođu na spomen-obilježje u naselju Stanica da bi se prisjetili svojih najbližih i odali im počast.

Vuković je istakao da je opština Pale učestvovala u rekonstrukciji Memorijalnog centra Stara stanica, koji su mještani, uz pomoć privrednika ove mjesne zajednice uredili u znak sjećanja na svoje najmilije.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/petar-pandurevic-2013/] width=[54] height=[54] title=[Obilježena 21 godina od pogibije boraca čete „Petar Pandurević“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare