Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

0

ISTOČNO SARAJEVO – Projekcijom animiranog filma “Ja imam pravo na pravoslavlje” danas je u Istočnom Novom Sarajevu Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” obilježio Međunarodni dan ljudskih prava.
Nakon projekcije filma održana su i predavanja o temama “Pravoslavlje i ljudska prava” prezvitera Dražena Delića i “Doprinos državnih institucija zaštiti ljudskih prava u BiH” šefa odjeljenja za manjine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Želimira Lalića, saopšteno je iz ovog pravoslavnog centra.

Obraćajući se prisutnima Delić je naglasio da Crkva nema negativan stav prema ljudskim pravima i slobodama, te istakao da ih ona smatra važnim i nezaobilaznim elementima svakog društva, ali da istovremeno kritkuje slabe tačke ovog koncepta čovjeka /potpunu individuaciju, zapostavljanje i zaboravljanje da je čovjek biće zajednice, stvoren po liku Božijem/.

“Ovdje se uočava suštinska razlika u poimanju ljudskih prava crkve i demokratskog društva, između sekularnog i vjerskog koncepta. Jedan je bogocentričan, a drugi je čovjekocentričan. Ovo ih svakako čini različitim, a nikako razdvojenim ili sukobljenim”, naveo je Delić.

Premijernom prikazivanju ovog filma i predavanjima prisustvovali su učenici Srednje škole “28. juni” iz Istočnog Novog Sarajeva i Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”, kao i predstavnici vlasti, ministarstva, nevladinih organizaciji i omladina iz Istočnog Sarajeva.

U saopštenju je navedeno da Pravoslavni centar za mlade, uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, realizuje projekat “I stvori Bog čovjeka”, koji je finansijski podržalo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Cilj projekta je osvijestiti i ohrabriti mlade u borbi protiv diskriminacije na osnovu vjeroispovijesti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments