Obilježen Međunarodni dan joge

0
Obilježen Međunarodni dan joge

FOČA – Dvočasovnim kulturnim programom na fočanskom Gradskom trgu, koji je organizovala opština Foča u saradnji sa Ambasadom Indije u BiH, danas je obilježen Međunarodni dan joge.

Gosti iz Indije promovisali su jogu kao zdrav stil života, ali i svoju kulturu kroz ples, muziku, i druge oblike umjetničkog izražavanja.

Neobično putovanje Indijom započelo je muzikom za opuštanje i smirenje koju su predstavili umjetnici Kulturnog centra pri Ambasadi Indije u Budimpešti.

Širok spektar formi plesa i teatra unutar plesa publici su predstavile talentovane indijske plesačice pokazujući živopisan spoj ritma, pokreta, emocija i gestikulacija.

Potom se gradski trg pretvorio u široki mozaik šarenih strunjača i ozvaničio početak časa joge na otvorenom kome su se pored Indijaca pridružili i brojni Fočaci vježbajući drevnu tehniku harmonije uma, tijela i emocija.

„Prilika je ovo da se predstavi indijska muzika, plesovi, i naravno demonstrira joga čija je postojbina Indija. Indijska kultura stara je više od 4 500 godina, joga je drevna vještina koja je stara više od 5 000 godina, a sve je popularnija u svijetu i zaista sve ovo treba vidjeti na jednom mjestu“, rekao je Ti Pi Es Ravat, direktor Kulturnog centra pri Ambasadi Indije u Budimpešti.

Saradnja Foče i Indije počela je u septembru prošle godine posjetom nerezidentnog ambasadora Indije u BiH Rahula Čabre ovoj lokaloj zajednici, a intenzivira se brojnim zajedničkim kulturnim manifestacijama, kao što je obilježavanje Svjetskog dana joge.

„Ovo je njihova treća posjeta Foči u kojoj su nam predstavili bogatstvo kulture, a imali smo priliku prvi put i jogu da vidimo. Foča se na ovaj način pridružila obilježavanju Svjetskog dana joge koji se inače širom svijeta obilježava 21. juna i sedmi smo grad u BiH koji učestvuje u tome, a pored Banjaluke drugi u Republici Srpskoj“, rekla je LJeposava Đajić, direktor Turističke organizacije opštine Foča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments