Obilježen dan sjećanja na srpske žrtve iz sarajevskog naselja Pofalići

0

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pale i porodice žrtava iz sarajevskog naselja Pofalići danas su položili vijence kod centralnog spomenika na Palama i odali počast svim srpskim žrtvama stradalim u Pofalićima u proteklom ratu.

Vijence su položili i predstavnici Republičkog odbora porodica nestalih lica i Crvenog krsta Republike Srpske.

U napadu muslimanskih jedinica na sarajevsko naselje Pofalići u rano jutro 16. maja 1992. godine ubijeno je oko 200 civila srpske nacionalnosti, a uporedo sa likvidacijom i protjerivanjem srpskog stanovništva njihova imovina je opljačkana i spaljena.

Dijete nestalog lica, Dragana Kusmuk sa Pala rekla je novinarima da je današnji datum sjećanje na sve ubijene i nestale Srbe iz Pofalića, te da se traga za 21 Srbinom iz ovog naselja, a kada je riječ o stradalima u Sarajevu traži se još 176 Srba.

Kusmukova podsjeća da je na današnji dan, 17. maja 1992. godine, njen otac nestao, te da su njegovi posmrtni ostaci pronađeni i identifikovani uz pomoć Organizacije porodica poginulih i nestalih lica.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac ističe da ova organizacija uvijek prisustvuje obilježavanju dana sjećanja i pomenu za sva nestala lica srpske nacionalnosti, pa su tako i danas na Palama položili vijence za Srbe stradale u Pofalićima.

„Postoje problemi u traženju nestalih lica. Nismo zadovoljni uopšte radom određenih institucija na nivou BiH. Ne možemo da se pohvalimo ni radom Instituta za nestala lica, a mislili smo da će od njegovog formiranja biti veće poštovanje prema žrtvama i da neće jednostavno prikrivati određene masovne grobnice ili pojedinačne grobove“, naveo je Grabovac.

Prema njegovim riječima, pitanje je da li će se ikada više pronaći svaka grobnica koja je izmještena.

„I ja tražim svoju majku. U svakom slučaju moramo biti što aktivniji i što više da iznosimo u javnost da Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao, da nije podiglo optužnice protiv izvršilaca i nalogodavaca nekih hrvatsko-muslimanskih jedinica koje su djelovale na prostoru bivše BiH“, istakao je Grabovac.

On je poručio da ova organizacija neće odustati od traženja nestalih lica i grobnica, te da namjeravaju da jedan akt proslijede Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Tužilaštvu BiH u kome bi iznijeli sve primjedbe i nezadovoljstvo radom tih institucija.

Predsjednik paljanske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Željka Košarac izjavila je novinarima da su porodice ogorčene i nezadovoljne procesom traženja nestale rodbine, te dodala da u tome nemaju podršku nadležnih institucija na nivou BiH.

Ona kaže da nisu zadovoljni ni radom Tužilaštva BiH, niti procesom traženja Srba.

Prema njenim riječima, na današnjem okruglom stolu o temi „Saznanje i nestali Pofalićki Srbi“ nisu bili prisutni ni predstavnici Tužilaštva, ni Agencije za istrage i zaštitu BiH, a sastanak je organizovan s ciljem otkrivanja prepreka u procesu traženja mjesta i grobnica kako bi ekshumirali posmrtne ostatke svojih članova porodica za kojima tragaju već 29 godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare