Obilježen dan Petog korpusa VRS

0

SOKOLAC – Peti korpus Vojske Republike Srpske /VRS/ nastao je od Sarajevsko-romanijskog, Drinskog i Hercegovačkog korpusa sa namjerom da VRS bude očuvana kao vjekovna tradicija i želja srpskog naroda da na lijevoj obali Drine ima svoju oružanu silu i teritoriju, izjavio je predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražen Perendija na svečanosti obilježavanja Dana formiranja Petog korpusa VRS – 31. januara.

Obilježavanje Dana formiranja Petog korpusa VRS počelo je jutros parastosom za poginule borce u manastiru Svetog Velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, kod Sokoca, koji je služilo lokalno sveštenstvo.

Na unutrašnjim zidovima ovoga hrama upisano je oko 4 000 imena poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora sarajevsko-romanijske regije.

Kod Spomen-obilježja na Sokocu, na kome je upisano blizu 1 000 imena poginulih boraca iz ove regije, služen je pomen i položeni vijenci.

Vijence su položile delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/, Trećeg pješadijskog – Republika Srpska puka, grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac.

Na vojničkom Spomen-groblju „Mali zejtinlik“ na Sokocu, na kome je sahranjeno 956 poginulih boraca u proteklom ratu sa ove regije, služen je pomen i položeni vijenci kod centralnog krsta.

Vijence su položile delegacije resornog ministarstva, BORS-a, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže, te Boračke organizacije iz Foče.

Komandant Trećeg pješadijskog – Republika Srpska puka pukovnik Rajko Knežević rekao je na svečanosti u Parohijskom domu da se ove godine navršava 20 godina o formiranja Republike Srpske i VRS.

„Danas smo se poklonili našim saborcima koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu dali ono najsvetije – svoje živote“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, komanda ovog puka će u saradnji sa resornim ministarstvom i Boračkom organizacijom Republike Srpske do obilježavanja Dana formiranja VRS izdati monografiju VRS, a do Krsne slave VRS biće objedinjena sva obilježja koja su nošena u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te izdata jedna knjiga.

On je napomenuo da će za Dan VRS biti prikazana sva ova obilježja, a pozvao je prisutne koji imaju ratna obilježja da dostave po jedan primjerak, jer će ovaj puk organizovati izložbu ovih obilježja da se sve to dokumentuje.

Svečanosti su prisustvovali pomoćnik resornog ministra Duško Milunović, zamjenik gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Dragan Cvijetić, predsjednik Skupštine ovoga grada Miroslav Lučić, general Milan Torbica i drugi gosti.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=bfHNOnnTj5E&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare