Obilježen Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

3

Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu, na Palama je danas obilježen 3. april – Dan oslobođenja ove opštine.

Sekretar SUBNOR-a opštine Pale Tomo Terzić rekao je novinarima da su Pale na današnji dan postale slobodne i da je to istorijski datum koji ne treba zaboraviti.

„Sa područja Pala u narodnooslobodilačkom ratu učestvovalo je 575 boraca, a poginulo ih je 24. Nažalost, danas nema nijednog živog. Paljanski SUBNOR čine potomci učesnika Prvog i Drugog svjetskog“, kaže Terzić.

On je dodao da predstavnici SUBNOR-a svake godine polažu vijence na spomenik palim borcima kako bi sačuvali sjećanje na one koji nisu žalili živote za slobodu svoje zemlje.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je da se ovaj datum obilježava sa članovima SUBNOR-a koji baštine tradiciju oslobodilačkih ratova.

„Mi ćemo podržavati i prenositi ovu priču sa koljena na koljeno. To je za srpski narod važan datum“, istakao je Jugović.

Osim predstavnika Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/, vijence su položili i predstavnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, opštinske Boračke organizacije, udruženja SUBNOR-a Sokolac, Rudo, Šekovići, Udruženja boraca „Beli vukovi“, Udruženja penzionera opštine Pale, kao i porodice poginulih boraca.

Vijenci su položeni i na spomenik žrtvama Prvog svjetskog rata 1914–1918. godine, koji se nalazi u porti Crkve Uspenija presvete Bogorodice na Palama.

(www.palelive.com / Srna / Foto Srna & M.S.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Nažalost, ne zna se šta je zapuštenije i više oronulo: sam spomenik, ili njegovo okruženje. Pogledajte samo stazu sa koje su poispadale pločice i ivičnjake zarasle u korov i smeće… (slika 5 i 6). Ovako neodgovorno i neprofesionalno Komunalno nigdje ne postoji. Mislim da bi Načelnik konačno trebao nešto učiniti da se barem uže gradsko jezgro bolje održava…, pod hitno smijeniti nadležne za ovako prljav i neuredan „grad“.

Ne zna se šta je prljavije i zapuštenije: šetalište, trg, fontana, a pogotovu nedovršena fontana na trgu koja je puna smeća i leglo zaraze, ili ulice, trotoari, zelene površine…

Proljeća se smjenjuju, a nedaj Bože da se ikada sasadi neko drvo, zelenilo, cvijeće… da se grad počne čistiti i održavati kao što se to radi u drugim urbanim sredinama…

Isto tako, katastrofalno izgledaju površine, oko novog Hrama – kao da je pala atomska bomba… I to ne bi bio toliki problem da ovaj prostor tako ne stoji već godinama… da se barem zatvori nekim panoima… dok se ne privede namjeni!

Očekivali smo u tom pogledu neko poboljšanje od novog Načelnika, ali izgleda Pale ostaju Pale!

Nije čudo što ih svakim danom napušta stanovništvo!!!

Poboljsanje uskoro slijedi, planirano je kultivisanje cjelokupnog prostora i kompleks ce vrlo brzo dobiti jedan sasvim novi, ljepsi i primjereniji izgled.

Mene iskreno raduje to sto vidim druga Milada Sarovica na obiljezavanju ovako znacajnog datuma.On kao potomak cuvene partizanske porodice sa Stjenica izabrao i ostao na djedovskom putu,Bio sam na proslogodisnjem rucku covjek tako lijepo i umilni pjeva partizanske pjesme da mi je bilo zao sto nema vise partizana.A zna svaki red i popiti i pojesti za pokoj duse nasih drugova.svaka cast druze Milade samo tako nastavite i cuvajte tradiciju.