Obilježen dan opštine

0

FOČA – Svečanom sjednicom lokalnog parlamenta u Foči je danas obilježen Dan opštine. Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je Foča sa oko 20.000 stanovnika najveća opština stare Hercegovine i po mnogo čemu centar regije.


“Tu karakteristiku daju joj Medicinski i Bogoslovski fakultet sa oko 1.500 studenata, regionalna bolnica koja je izrasla u Klinički centar u kome se godišnje liječi više od 10.00 pacijenata, te najveći nacionalni park u Srpskoj i brojna predstavništva republičkih institucija”, istakao je Mašić.

Govoreći o aktivnostima lokalne uprave, Mašić je naveo da je u prošloj godini podsticajima iz opštinskog budžeta zaposleno 100 radnika i da će se sa tom praksom biti nastavljeno i ove godine.

“Ohrabruje činjenica da su u Čelebićima počela istraživanja nalazišta rude olova, cinka i bakra u šta je do sada uloženo milion KM. Očekujemo da će rezultati istraživanja potvrditi isplativost eksploatacije i da će to postati resurs koji će obezbijediti nova radna mjesta”, rekao je Mašić.

On je najavio i početak radova na izgradnji više malih hidroelektrana, kao i početak velikog infrastrukturnog projekta – obnove vodovoda i kanalizacije sa prečistačima za vodu.

“Projekat je vrijedan oko 10 miliona KM i njegova realizacija trajaće tri godine”, naveo je Mašić.

On je izrazio uvjerenje da će status fakulteta u Foči konačno biti riješen.

“Za nas je najvažnije da zadržimo Medicinski i Bogoslovski fakultet i zbog toga nas raduje što će početi druga faza izgradnje studentskog doma i adaptacija zgrade Bogoslovskog fakulteta”, rekao je Mašić.

Načelnik opštine Foča uručio je novčanu nagrada od 500 KM direktoru Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađani Vladičić za rezultate koje je ta ustanova ostvarila u predškolskom obrazovanju i vaspitanju djece.

Na sjednici su pročitani telegrami sa čestitkama, koje su rukovodstvu opštine i građanima uputili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i premijer Željka Cvijanović.

Svečanoj sjednici prisustvovale su delegacije prijateljskih gradova Užica iz Srbije i Pljevalja iz Crne Gore, te načelnici i predstavnici sedam susjednih opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su pojci Bogoslovije, etno grupa “Kimval” i pop bend “Amadeus”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments