Obilježen Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije

0
Obilježen Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije

ISTOČNO SARAJEVO – U Crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima danas je služen parastos, a ispred Spomen-kosturnice u Istočnom Novom Sarajevu položeno je cvijeće povodom obilježavanja Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prije 26 godina u Aerodromskom naselju u Sarajevu zarobljeno je osam vojnika rezervnog sastava JNA, i to Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo dvojice vojnika, dok je sudbina drugih i dalje nepoznata.

Predstavnik Regionalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Nevena Šiljegović, koja je i dijete poginulog borca, istakla je u obraćanju da porodice žrtava najviše bole godine čekanja.

„Mi, porodice smo gladne istine i pravde, a siti smo nepravde, nerada odgovornih institucija kada je riječ o procesu traženja nestalih lica i procesuiranju ratnih zločina nad Srbima. Naša organizacija izabrala je 22. april, kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije koji obilježavamo već 16 godina“, rekla je Šiljegovićeva.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Marko Grabovac rekao je da su porodice nezadovoljne radom Tužilaštva BiH koje ne podiže optužnice protiv izvršilaca zločina.

„Tužilaštvo BiH ne radi svoj dio posla, a imalo bi šta samo ako hoće. Zapostavili su naše žrtve, pravdu, čak i ono što je najneophodnije, da tražimo i dalje nestale naše očeve, majke, braću i sestre. Ako kažemo da smo zadovoljni tu ćemo napraviti najveću grešku, jer nepoštujući naše žrtve, još više povaćavaju naš bol i tugu“, istakao je Grabovac.

Osim porodica stradalih, obilježavanju Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu prisustvovali su narodni poslanik Danijela Mrda, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, kao i predstavnici boračkih organizacija.

Na području Sarajeva traga se za tijelima još 175 srpskih žrtava, a potraga nije okončana ni za ukupno 395 nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare