Obilježen Dan formiranja ratnih jedinica Istočne Ilidže

0

ISTOČNO SARAJEVO – U hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu služen je parastos povodom obilježavanja 4. aprila – Dana formiranja svih ratnih jedinica Istočne Ilidže.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac istakao je da su svi bataljoni, brigade i policijske jedinice na području opštine Istočna Ilidža dale veliki doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

„Da ove jedinice nisu blagovremeno formirane, na ovim prostorima bi se desio strahovit pokolj stanovništva, što je i planirala Armija RBiH. Naši borci su uz velike žrtve uspjeli da odbrane svoj narod i ognjišta“, rekao je Šehovac novinarima.

Služenju parastosa za poginule i umrle pripadnike Vojske Republike Srpske /VRS/ i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske prethodilo je odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomenik poginulim pripadnicima policije Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva ispred Policijske stanice.

Šehovac je naveo da su u opštini Istočna Ilidža poginula najmanje 1.054 borca, a ovaj broj može biti i veći jer je administracija tokom rata vođena loše.

Tokom godine „Ilidžanski borac“, između ostalih, obilježava „Dane odbrane Ilidže“, „Dane kasindolskog bataljona“, te 4. avgusta „Dane odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca“.

Šehovac je istakao da je „Ilidžanski borac“ do sada prikupio oko 270.000 KM za izgradnju centralnog spomenika „Veljine“, dok je sa resornim ministrom Petrom Đokićem planirano organizovanje donatorske večeri kako bi se prikupili sredstva za završetak ovog spomenika.

Opština Istočna Ilidža je do sada za ove namjene uložila 200.000 KM, a resorno ministarstvo 70.000 KM.

Demobilisani borac Dragan Lalović, koji se tokom proteklog rata borio na području Ilidže, izrazio je ovom prilikom nadu da će on, njegovi saborci i porodice poginulih boraca živjeti bolje.

„Nismo zadovoljni statusom boraca i porodica poginulih boraca. I danas imamo majke koje su izgubile jedno ili više djece, a koje se obiđu jednom u godini. O njima se treba mnogo više voditi računa“, istakao Lalović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare