Obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa

0

ISTOČNO SARAJEVO – U opštini Istočno Novo Sarajevo danas je povodom Dana Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa služen pomen za poginule pripadnike ovog bataljona, te položeni vijenci u Spomen-sobi u Lukavici.


Sekretar Udruženja veterana Vojne policije Dragan Pjević rekao je da su se danas okupili bivši saborci i porodice poginulih kako bi se sjetili svojih poginulih i umrlih.

Pjević je istakao da je ovogodišnje obilježavanje obogaćeno i svečanom akademijom koja je održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a na kojoj je predstavljen ratni put Jedinice, kroz koju je prošlo više od 300 ljudi, uz izložbu ratnih fotografija iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je podsjetio da je prije početka ratnih dejstava jedinica bila u sastavu 288. bataljona Vojne policije JNA, bivša sedma Armijska oblast, koja je bila smještena u sarajevskoj kasarni „Viktor Bubanj“.

Prema njegovim riječima, Jedinica je napustila kasarnu 23. maja 1992. godine i bila je izmještena u selo Tvrdimići, Istočno Novo Sarajevo, a 25. maja Bataljon je prvi put postrojen i taj dan se proslavlja kao zvanični Dan Četvrtog bataljona Vojne policije.

„Uz uobičajne vojno-policijske zadatke jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od agresije“, rekao je Pjević.

On je dodao da je u rejonu Grepka jedinica bila angažovana u protivterorističkim dejstvima, a na jednom od tih zadataka poginuo je komandant Bataljona kapetan Nedeljko Lizdek.

Pjević naglašava da je, osim Lizdeka, još 12 vojnih policajaca ugradilo živote u temelje Republike Srpske, a oko stotinu je ranjeno.

On je istakao da su kraj rata dočekali na igmanskom ratištu, selo Bjelovac, odakle su se povukli u januaru 1996. godine.

„Ipak, tu našem angažovanju nije bio kraj. Zadatak jedinice u to vrijeme je bio da pomogne stanovništu Srpskog Sarajeva koje je zbog Dejtonskog mirovnog sporazuma odlučilo da napusti naselja koja su po sporazumu pripala Federaciji BiH“, rekao je Pjević.

Pjević dodaje da je poslije rata jedinica nastavila djelovanje u mirnodopskim uslovima.

On je rekao da je Jednica u više navrata proglašavana za najbolju četu u sastavu Brigade, a zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica je ugašena 2003. godine.

Dijete poginulog borca Svetislav Gavrilović rekao je da je ponosan na svog oca, koji je poginuo 19. jula 1995. godine na području Trnova, jer je od prvog dana stao na branik otadžbine i do posljednjeg dana ostao uz svoje kolege.

Gavrilović kaže da mu je danas jako teško pričati o svemu jer je imao 11 godina kada mu je otac poginuo, a 1992. godine mu je poginuo i djed kao borac prve kategorije.

Današnjem obilježavanju Dana Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa, pored saboraca i porodica poginulih, prisustvovali su saborci iz drugih jedinica, predstavnici boračkih organizacije sa područja Sarajevsko-romanijske regije, grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, koji su odali počast i položili vijence.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare