Obilježavanje stradanja boraca čete „Petar Pandurević“

0

Služenjem parastosa kod spomen-obilježja u naselju Stara Stanica na Palama u srijedu, 8. juna, biće obilježeno 24 godine od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“, koji su na taj dan 1992. godine poginuli u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.
Tada je, zajedno sa svojih 14 saboraca, poginuo i komandant Petar Pandurević.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da spomen-obilježje na Staroj Stanici simbolizuje pogibiju 28 pripadnika Vojske Republike Srpske iz odbrambeno-otadžbinskog rata sa prostora ove mjesne zajednice.

Parađina je podsjetio da su prije 24 godine, u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni u Žepi, jake neprijateljske snage pokušale da probiju odbrambene linije na Trebeviću i da prodru u dubinu srpske teritorije.

Prema njegovim riječima, 8. jun predstavlja datum za podsjećanje na jedan od tragičnih dana i događaja u istoriji Pala, ali i na herojstvo srpskih junaka koji su dali živote da bi spriječili proboj neprijateljskih snaga na ovo područje.

Parađina je istakao da povodom ovog datuma, Boračka organizacija Pale svake godine organizuje i Memorijalni turnir u malom fudbalu „Petar Pandurević“, koji je ove godine počeo 25. maja, a finalna utakmica biće odigrana 8. juna, nakon parastosa i polaganja vijenaca.

„Na ovaj način želimo da kroz mlade naraštaje njegujemo i čuvamo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i da se značajni datumi iz istorije Pala ne zaborave“, rekao je Parađina.

On je napomenuo da će Boračka organizacija pobjednicima i najboljim igračima dodijeliti prikladne nagrade.

Pokrovitelj turnira je Boračka organizacija Pale, a organizator mjesna zajednica Stanica Pale.

Parastos će biti služen 8. juna u 11.00 časova.

Četa „Petar Pandurević“, koja je formirana početkom rata, sa 200 hrabrih i odvažnih ljudi čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske.

Poginulo je 36 boraca, 18 je ranjeno, a troje ima status ratnih vojnih invalida.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare