Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo danas je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, priredila prigodnu izložbu i Dan otvorenih vrata, čiji je cilj da predstavi građanima resusrse i usluge koje pruža Odjeljenje biblioteke za slijepa i slabovida lica.


Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo LJiljana Knežević istakla je da se izložba sastoji iz dva dijela “Ortopetska pomagala za slijepa i slabovida lica” i “Slavni slijepi ljudi”.

“Matična biblioteka Istočno Sarajevo je prije godinu dana otvorila Odjeljenje namjenjeno slijepim i slabovidim licima. Pošto je ta prva godina prošla u prikupljanju bibliotečke građe namijenjene slijepim i slabovidima sada je prilika da se više predstavimo javnosti”, rekla je Kneževićeva.

Ona je naglasila da od početnog fonda od 50 audio-knjiga danas Odjeljenje za slijepa i slabovida lica raspolaže sa 300 novih naslova, što je solidan fond koji može da zadovolji potrebe korisnika sa područja Istočnog Sarajeva.

“Takođe, želimo i da skrenemo pažnju javnosti na probleme ove kategorija društva, te da mi kao kulturna ustanova damo doprinos za lakše rješavanje tih pitanja”, rekla je Kneževićeva.

Ona je napomenula da Matična biblioteka Istočno Sarajevo kao izdavač nastoji da izdanja na koja ima autorska prava prenese u audio-formu kako bi se pomoglo razvoju sopstvenog fonda i razmjeni sa drugim bibliotekama za slijepa lica.

“Imamo uspostavljenu saradnju sa Bibliotekom za slijepa i slabovida lica Banjaluka, te bibliotekama u Beogradu i Novom Sadu”, dodala je Kneževićeva.

Rukovodilac Odjeljenja za slijepa i slabovida lica Matične biblioteke Vesna Lalović rekla je da ovo odjeljenje raspolaže sa dva kompjutera sa govornim programima, štampačem za Brajevo pismo te 350 naslova audio- knjiga.

“LJudi za sada audio knjige mogu da iznajme i koriste ih kući. Nismo još opremili Odjeljenje čitaonicom kako bi korisnici mogli da te knjige koriste ovdje”, rekla je Lalovićeva.

Ona je naglasila da, osim napretka tehnike i sve više audio-knjiga, još uvijek ima korisnika koji se radije služe Brajevim pismom.

“Između ostalog, na raspolaganju korisnicima je i mašina za kucanje Brajevog pisma, kao i priručnici za korištenje računara pisani Brajevim pismom”, dodala je ona.

Lalovićeva je napomenula da Odjeljenje ima 40 redovnih korisnika među kojima ima i djece koja bi trebalo da nauče Brajevo pismo.

“Ne znati Brajevo pismo a biti slabovido lice jeste ravno nepismenosti”, poručila je Lalovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments