Obilježavanje godišnjice u petak na Tjentištu

0

FOČA – Obilježavanje 71 godine od Bitke na Sutjesci biće održano u petak, 13. juna na Tjentištu, zaključeno je na današnjem sastanku predsjednika Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimira Dunjića sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

Polaganje vijenaca na centralnom spomen-obilježju predviđeno je za 11.00 časova, obraćanje zvaničnika u 11.20, a kulturno-umjetnički program počeće u 11.45 časova.

„Imamo najavu da će na obilježavanje ove značajne godišnjice doći oko 300 učesnika iz Crne Gore, nekoliko autobusa iz Banjaluke i okoline, te dva autobusa studenata iz Istočnog Sarajeva. Cilj nam je da privučemo što više omladine koja će naslijediti i dalje njegovati tradicije oslobodilačkih ratova i značajnih istorijskih događaja srpskog naroda“, rekao je Dunjić.

On je potvrdio da je u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske obezbijeđen ručak za sve posjetioce, a obaveza lokalne zajednice kao domaćina je da ugosti oko 1.000 gostiju i obezbijedi sve uslove da događaj protekne u najboljem redu.

„Pored toga, organizovaćemo i besplatan autobuski prevoz za sve građane iz Foče koji žele da prisustvuju ovom značajnom događaju“, rekao je načelnik Mašić.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva, koja je trajala od 15. maja do 15. juna 1943.godine, je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operaciju njemačkih trupa „Švarc“.

U ovoj ofanzivi poginulo je 7.356 boraca, kao i partizanski komandant Sava Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare