Obilježavanje godišnjice odbrane 16.juna na Sokocu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Obilježavanje 19 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije biće održano 16. juna na Sokocu, rekao je predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

„Na Vojničkom groblju na Sokocu, 16. juna u 9.00 časova biće služen pomen poginulim borcima Sarajevsko–romanijske regije, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika uz kratak duhovni program“, rekao je Dunjić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon pripremnog sastanka za obilježavanje 19 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

U 10.00 časova, u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se nalazi spomen ploča sa 4.000 uklesanih imena poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije, biće služen parastos.

„Ovogodišnje obilježavanje je skromno i dostojanstveno. Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, cijenio je situaciju u kojoj se nalazi Srpska zbog katastrofalnih poplava i odlučio da se ovaj, jedan od najbitnijih datuma u formiranju i stvaranju Republike Srpske, ne zaboravi i održi uz relativno skromna sredstva“, istakao je Dunjić.

Kao učesnik u odbrani ovih prostora, Dunjić je podsjetio da je od 18.000 pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa poginulo 4.000 boraca što je nezapamćen gubitak i u svjetskim razmjerama, a da ih je oko 10.000 ranjeno.

„To znači da je jedno vrijeme više od dvije trećine korpusa bilo van stroja, ali, ipak, su uspjeli da odbrane svoja ognjišta. Lično sam posebno emotivno vezan za sva ova događanja. Narod se herojski borio, čuvao svoja ognjišta i svoju slobodu. Hrabrost tih ljudi je ogromna“, naglasio je Dunjić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare