Obilježavanje 20 godina od formiranja ratnih bolnica

0

Uz jubilej, 20 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, na Palama će 10. maja, u organizaciji opštinske Boračke organizacije, biti obilježene i dvije decenije od osnivanja ratnih bolnica na području Sarajevsko-romanijske regije.

“Predsjedništvo Boračke organizacije donijelo je odluku da 10. maja bude obilježeno osnivanje ratnih bolnica na području Sarajevsko-romanijske regije, a to se odnosi na Bolnicu Glavnog štaba Podromanija, Vojnu bolnicu `Koran` na Palama i bolnice `Žica` na Ilidži i Kasindo”, izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

On je rekao da je Organizacioni odbor dogovorio program obilježavanja, prema kojem će u 11.00 časova u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama biti služen parastos za poginule i umrle borce sa područja Sarajevsko-romanijske regije, a u 11.30 predviđeno je polaganje vijenaca na Centralnom spomen-obilježju.

Parađina je dodao da će u 12.00 časova predstavnici četiri ratne bolnice položiti vijence na spomen-obilježju koje je postavila Boračka organizacija pred bivšom vojnom bolnicom “Koran”, dok će u 13.00 časova u Kulturnom centru na Palama biti održana svečana akdemija.

“Želja je da budu pozvani svi ljekari i ostalo medicinsko osoblje koje je u toku rata radilo u ovim ustanovama. Na taj način Boračka organizacija želi da se otrgnu od zaborava sve značajne vrijednosti iz ovog perioda i da na dostojanstven način njegujemo i čuvamo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata”, naglasio je Parađina.

On je najavio da će naredna sjednica Organizacionog odbora biti održana u utorak, 8. maja.

U radu Odbora, kojim predsjedava Parađina, osim predstavnika vlasti opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, učestvuju i osnivači i direktori ratnih bolnica, ljekari Tomislav Taušan, Mirko Šošić, Slavko Ždrale i Milan Pejić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments