Obilježavanje 19 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije

0

SOKOLAC – Polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu i služenjem parastosa u manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji danas će biti obilježeno 19 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija.

U 9.00 časova biće služen pomen i položeni vijenci poginulim borcima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Repubike Srpske, a u 9.30 časova predviđen je duhovni program, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

U manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji u 10.00 časova biće služen parastos poginulim borcima.

Organizator manifestacije je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije živote je dalo 4.000 boraca, što, s obzirom na činjenicu da je ova formacija brojala 18.000 do 20.000 boraca, odslikava težinu borbi vođenih na tom prostoru.

Kao simbol otpora naroda na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji gdje se nalazi 4.000 uklesanih imena poginulih boraca, dok je na groblju `Mali Zejtinlik` sahranjeno 940 boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments